f Gorani poklonili preko 100 sadnica povodom rođendana Planete Zemlje - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Gorani poklonili preko 100 sadnica povodom rođendana Planete Zemlje

22.04.2013

 U svetu se obeležava Međunarodni dan planete zemlje pod sloganom “Klimatske promene imaju više lica”. Tim povodom  u mnogim zemljama u svetu, na taj dan organizuju se akcije koje imaju za cilj promenu ekološke svesti i u kojima, prema nekim podacima, svake godine učestvuje više od pola milijarde ljudi. Pokret gorana Subotice, Goranski rasadnik i Jueko televizija i ove godine su obeležili Dan planeta sa akcijama sadnje. Ozelenjena su dvorišta osnovnih škola “Miroslav Antić” na Paliću, “Petefi Šandor” sa Hajdukova, kao i okolina Gimnazije “Svetozar Marković”  i Osnovne i srednje specijalne škole “Žarko Zrenjanin”. Akciji gorana se priključilo i Lovačko udruženje “Hajdukovo” i zasadilo 350 sadnica, kao i privatni azil “Aleks”.

Učenici osnovnih škola “Miroslav Antić” i “Petefi Šandor” zasadili su sadnice koje su dobili na poklon od Goranskog rasadnika i subotičkih gorana. Učenici su istakli da se sa sadnjom drveća može  može poboljšati stanje životne sredine.

Praznik posvećen planeti u svetu se obeležava od 1992. godine, kada je na konferencije UN o životnoj sredini u Rio de Žaneiru usklađen dugoročni program za promociju održivog razvoja. U školi na Paliću zasađeno je oko 80 sadnica.

Svrha obeležavanja 22. aprila je da se upozori na opasnost koja preti životu na Zemlji usled naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom, što je dovelo do ispuštanja velikih količina otrovnih supstanci u atmosferu i povećanog iskorišćavanja fosilnog goriva, a posredno uticalo i na globalno zagrevanje i klimatske promene.

Dan planete zemlje je ustanovljen  1970. godine, a cilj je pomoć čoveku da ponovo uspostavi kontakt s prirodom, odnosno da ukaže na zagađivanje vazduha i vode, radioaktivno zračenje, iscrpljivanje nenadoknadivih energenata i drugo. 

 

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/gorani-poklonili-preko-100-sadnica-povodom-ro-endana-planete

 

Povratak...