f Ekolozi protov izgradnje dve minihidroelektrane na Limu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ekolozi protov izgradnje dve minihidroelektrane na Limu

19.04.2013

Stotinak ljubitelja Lima okupilo se ispred Doma kulture u Priboju kako bi opštinskim odbornicima, koji danas razmatraju predloge odluka kojima se odobrava izgradnja dve male hidroelektrane u gradskoj zoni, skrenulo pažnju na štetne posledice izgradnje brana po životnu sredinu.

"Protest smo organizovali kako bi upozorili odbornike lokalne skupštine na pogubnost izgradnje brana za male hidroelektrane na Limu koje bi se se nalazile u gradskoj zoni", rekao je agenciji Beta jedan od organizatora protesa, Saša Bjelić.

On je naveo da se u pismu, koje je upućeno javnosti i odbornicima Skupštine opštine Priboj, upozorava na brojne nezakonitosti koje su do sada činjene u pripremama za donošenje odluka za izgradnju malih hidroelektrana Rekovići i Mramorje.

"Ukazali smo, uz ostalo, i na činjenicu da je odluka o planu gradnje brane Rekovići na dnevnom redu iako je istekao rok za njegovu izradu, o čemu je republički ekološki inspektor čak podneo i prijavu protiv lokalne uprave", dodao je Bjelić.

Po njegovim rečima, protest protiv izgradnje brana na Lumu u Priboju se danas neće završiti, osim ako odbornici odbiju da izglasaju predložene odluke.

"Spremni smo da se borimo do kraja, da i fizički sprečavamo gradjevinske mašine da udju na pomenute lokacije. Iako je samo stavljanje pomenutih odluka na dnevni red sednice Skupštine opštine svojevrsna poruka da postoji većina koja će ih i izglasati, verujemo u savest predstavnika gradjana u Skupštini", poručeno je sa protesta u Priboju.

U Srbiji se povdom najave izgradnje druge dve hidroelektrane na Limu, Brodarevo 1 i Brodarevo 2, već vode polemike izmedju onih koji se protive toj ideji jer smatraju da će narušiti životnu sredinu i onih koji smatraju da će brane omogućiti ekonomski napredak tog dela Srbije, bez uticaja na prirodno okruženje.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4902-ekolozi-protov-izgradnje-dve-minihidroelektrane-na-limu

Povratak...