f Projekat "Održive navike za održivi razvoj" - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Projekat "Održive navike za održivi razvoj"

17.04.2013

U okviru projekta "Održive navike za održivi razvoj" biće organizovana akcija "Izdrži i održi!", a cilj je edukacija i praktična primena principa održivog razvoja.
Ova akcija uspešno je sprovedena pre dve godine, a sada se ponovo sprovodi, zbog odličnog odjeka i povećanog interesovanja.

 

Pre dve godine uspešno smo menjali navike, smanjivali ekološki otisak i izdržali akciju, pa zašto ne bismo ponovili?!

Svi ostavljaju ekološki otisak za sobom, a da često nisu ni svesni ili ne znaju kako samostalno da utiču na to.

 

pomognu našoj planeti?

uradimo pojedinačno?

 

Kada su dve devojke pokušale da odgovore na ova i slična pitanja, to je rezultiralo stvaranjem projekta „Održive navike za održivi razvoj“. Vođene time da pojedinac može da učini nešto (ipak ima skoro 7 milijardi pojedinaca), kao i da lično praktično iskustvo najbolje obezbeđuje trajnu i svesnu promenu, osmislile su ovaj projekat.

 

U okviru projekta, a povodom Dana planete Zemlje, odvija se akcija “Izdrži i održi” (22-28. aprila). Tokom akcije učesnici će razviti svest o sopstvenim navikama, naučiti više o zaštiti životne sredine i ustanoviti male promene koje mogu da uvedu u svoj svakodnevni život kako bi trajnije doprineli održivom razvoju. Ukratko – pokušaće da smanje svoj ekološki otisak.

 

Akcija će se obavljati putem društvenih mreža i medija da bi učesnici mogli brže i jednostavnije da razmenjuju utiske, podele iskustva ili zatraže više informacija. Pred njima je izazov da smanje korišćenje prirodnih resursa, proizvedu manje otpada i pronađu barem jednu održivu naviku koju će primeniti dugoročno. Na primer: neće kupiti ništa novo, trošiće manje vode prilikom tuširanja, zatvoriće vodu dok peru zube, gasiće svetlo za sobom, neće koristiti automobil, konzumiraće samo lokalnu hranu (sa pijace) i slično. Da, čak i ovako male, možda naizgled nebitne navike mogu doprineti održivom razvoju i zaštiti životne sredine.

 

Projekat sprovode Ana Pantelić i Aleksandra Sokolović, u saradnji sa Centrom za ekološku politiku i održivi razvoj Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Za više informacija posetite naš sajt na http://odrzivirazvoj.org, potražite nas na Facebook-u  https://www.facebook.com/odrzivenavike, ili nam pišite na : odrzivirazvoj.rs@gmail.com.

 

 

Povratak...