f Petković: Razvoj ekoturizma najveći ekonomski potencijal Vlasine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Petković: Razvoj ekoturizma najveći ekonomski potencijal Vlasine

11.04.2013

„Turizam u Srbiji je naslonjen na kulturno nasleđe i na prirodne lepote i upravo na tim temeljima ga treba i razvijati. Vlasina je idealan pejzaž i ovaj projekat predstavlja školski primer kako se radi na razvoju ekoturizma jednog područja koji će ovom regionu doneti investitore i nova radna mesta“, izjavio je državni sekretar Goran Petković na konferenciji predstavljanja projekta „Promocija ekoturizma i zaštita životne sredine Vlasinskog jezera“ u Surdulici.

 

Petković je rekao da Ministarstvo finansija i privrede intezivno radi na pripremi sistema koji će očuvati životnu sredinu Vlasinskog jezera, uključujući i sisteme za prečišćavanje voda pre pojave bilo kakvih zagađivača. 

„Naši planovi koji promovišu zaštitu životne sredine podrazumevaju i izgradnju platforme za posmatranje ptica i pešačkih staza koje će motivisati ljude da dođu na Vlasinu, i investitore da ulažu u komercijalne sadržaje“, objasnio je Petković i dodao da je razvoj ovog područja jedan od 36 projekata koji su razvijani u poslednjih pet godina. 

Kancelarija Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Coca-Cola System-om započela je pre dve godine projekat koji ima za cilj očuvanje okoline i razvoj ekoturizma Opštine Surdulica, koji predstavlja najveći ekonomski potencijal ove opštine.

Projekat traje do avgusta naredne godine, a za kreiranje marketinške strategije i vizuelnog identiteta ove turističke destincije u cilju promocije i brendiranja Vlasinaskog jezera, izdvojiće se ukupno 231 hiljada dolara.

Osim dr Gorana Petkovića, na konferenciji je učestvovala i ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, kao i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj Viljem Infante, generalni menadžer Coca Cola system-a, Ramon Vejdinger, i predsednik opštine Surdulica Novica Tončev.
Izvor: http://www.mfp.gov.rs/newsitem.php?id=9259

Povratak...