f MP Bački Brestovac: Investiranje u budućnost - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

MP Bački Brestovac: Investiranje u budućnost

15.04.2013

Mesna podružnica Bački Brestovac Ekološkog pokreta Odžaka ove godine je obezbedila oko 2.400 sadnica bagrema, sibirskog bresta, belog jasena, lipe, hrasta i belog duda. Sadnice su nabavljane po tržišnoj ceni , a novac je Mesna podružnica Bački Brestovac dobila iz budžeta opštine Odžaci. Deo sadnica je podeljen građanima Bačkog Brestovca a deo je ustupnjen Lovačkom društvu „Brest“ u Bačkom Brestovcu – tako da je ovog proleća Bački Brestovac bogatiji za malu šumu od 2.400 sadnica.

U cilju obezbeđivanja većeg broja jeftinijih sadnica, predsednik Mesne podružnice Bački Brestovac EPO-a je uložio lična sredstva i nabavio 3 kg semena bođoša i 1.000 komada žira hrasta lužnjaka. Deo semena bođoša ustupljen je mesnim podružnicama Ekološkog pokreta Odžaka u Deronjama i Karavukovu. Očekuje se da će se od 3 kg semena bođoša dobiti oko 9.000 sadnica , tako da će u narednom periodu biti oko 10.000 sadnica bođoša i hrasta lužnjaka za pošumljavanje naseljenih mesta Bački Brestovac, Deronje i Karavukovo.

Ovo je ujedno i predlog Mesne podružnice Bački Brestovac da se deo sredstava iz Fonda za zaštitu životne sredine odvoji za kupovinu semena raznih vrsta drveća , sejanje i školovanje sadnica, a da se mesnim podružnicama EPO-a i drugim zainteresovanim udruženjima besplatno ustupi hektar ili dva državne zemlje za ovaj posao. Na ovaj način bi se proizveo veći broj sadnica koje bi bile mnogo jeftinije od kupovnih sadnica – što bi doprinelo povećanju pošumljenosti naše opštine. Sejanje semena i školovanje sadnica moglo bi da se radi u saradnji sa lovačkim i pčelarskim organizacijama – pošto su one posebno zainteresovane za nabavku sadica i veću pošumnjenost.

 

Izvor: http://www.epodzaci.org/arhiva-vesti/310-mp-baki-brestovac-investiranje-u-budunost

Povratak...