f Jagodinci podnose inicijativu protiv GMO - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Jagodinci podnose inicijativu protiv GMO

13.04.2013

Grupa gradjana Jagodine podneće u ponedeljak Skupštini grada inicijativu za donošenje Deklaracije o zabrani modifikovanih organizama (GMO) koja će zabraniti korišćenje, uzgoj i promet ovakve hrane, rečeno je danas na tribini o GMO koja je organizovana u Jagodini.

Potpisnici inicijative su eminetni stručnjaci iz oblasti medicine, veterine i poljoprivrede iz Jagodine koji su i govorili na tribini.

Jedan od potpisnika, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta u Jagodini Zoran Rašić kazao je da ne postoji ni jedan racionalan razlog za korišćenje GMO.

"Ne postoje naučne činjenice koje idu u prilog zaključku da je to potpuno bezbedna hrana. Niko od proizvodjača GMO ne preuzima odgovornost na sebe za eventualne posledice po zdravlje ljudi", rekao je Rašić.

On je naveo da su pre 50 godina, kada je pokušano da se od biljojeda naprave mesojedi i kada je u hranu za biljojede uključeno mesno koštano brašno, dobijene nove bolesti.

"Do tada nismo znali za bolest ludih krava, nismo znali ni za bolesti kod ljudi koji nastali kao posledica korišćenja hrane od tih životinja. Ne znamo šta bi se desilo da koristimo GMO pa prema tome moramo da primenimo načelo o bezbednosti hrane, a to je načelo predostrožnosti jer ukoliko za neku namirnicu ne postoje dovoljno naučnih činjenica da je bezbedna, ne treba je koristiti", ocenio je Rašić.

Kada je u pitanju ekonomski efekat, Rašić je rekao da Srbija ni slučajno ne bi mogla da bude konkurencija zemljama koje proizvode GMO.

Trbini je prisustvovala i Biljana Baret iz udruženja "Zdrava zemlja" iz Novog Sada koje je u tom gradu nedavno organizvalo protest protiv GMO u tom gradu.

"Mi smo iskazali naše nezadovoljstvo onim što nam se nameće, a to je da se izmeni postojeći zakon koji je dobar jer zabranjuje uvoz GMO, zabranjuje da se takvo seme gaji kod nas i da se transportuje kroz Srbiju," rekla je Baret.

"U paradajz se stavljaju geni ribe iz hladnih mora pa onda on postaje otporniji. To je dobro za onog ko na prvo mesto stavi profit, ali za onog ko na prvo mesto stavi humanost i prirodu to nije dobro," istakla je Biljana Baret.

Ona je rekla da su pojedini ruski naučnici utvrdili da upotreba GMO stvara bolesti kod čoveka kao što su alergije.

Povratak...