f Niš: Naselje Crvena zvezda ekološka bomba - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Niš: Naselje Crvena zvezda ekološka bomba

09.04.2013

Stanovnici naselja Crvena zvezda, po ko zna koji put, ponovo su poslali peticiju rukovodstvu Gradske opštine Palilula, tražeći da se reši problem divljih deponija koje okružuju jedan deo naselja nastanjen Romima. Jer, kažu, život je nepodnošljiv ne samo komšijama, nego i stanovnicima kritičnog naselja koje nema nikakve komunalne uslove za oko 150 romskih porodica.

 

Na sve to, u GO Palilula kažu kako jedino mogu da porade na “podizanju svesti”, dok iz grada priznaju da bez pomoći stranih donatora ovaj višedecenijski problem ne mogu da reše…

Najkritičnija lokacija nalazi se između Vojne bolnice i Prirodno-matematičkog fakulteta, odnosno na uglu Bulevara Dušana Popovića i Gabrovačke reke, okružena i stambenim zgradama, i osnovnom školom. Pri tome, žitelji ovog dela Niša nalaze se u svojevrsnoj zamci jer, i kada bi hteli, nikome ne bi mogli da prodaju svoje stanove i kuće…

- U pitanju su prilično frekventne ulice, zaobilazimo ih koliko možemo, ali je smrad teško izbeći. Iako se kontejneri redovno prazne, smeće koje se gomila pored njih privlači ničije pse, a i naše komšije čuvaju konje, pa balegu izbacuju takođe pored kontejnera – očajna je stanovnica ovog dela Niša i majka dvoje dece Marija Ćirić.

Istovremeno, prvi čovek Palilule Boban Džunić tvrdi da bi čišćenje ove divlje deponije Nišlije mnogo više koštalo nego da se Romima obezbede bolji uslovi.

 

Izvor: http://www.ekologija.rs/nis-naselje-crvena-zvezda-ekoloska-bomba

Povratak...