f Kasne pripremni radovi na deponiji u Kaleniću - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Kasne pripremni radovi na deponiji u Kaleniću

06.04.2013

Pripremni radovi za početak izgradnje regionalne deponije u Kaleniću kod Uba, koja bi pokrivala 11 opština Kolubarskog i Mačvanskog okruga, kao i tri beogradske opštine, kasne i moraju se ubrzati, rečeno je na sastanku održanom na Ubu.

Kako su danas javili lokalni elektronski mediji, potpisnici sporazuma o izgradnji regionalne deponije koja će biti uskladjena s evropskim standardima zaštite životne sredine potvrdili su spremnost da posao vredan 17 miliona evra bude ubrzan.

Do septembra bi trebalo konačno završiti sve planske dokumente, usaglašene s novonastalom situacijom u Kaleniću, uz izradu studija o izvodljivosti i uticaju na životnu sredinu, kako bi mogao biti raspisan tender.

Deponija će se graditi na devastiranim kopovima Kolubare, a situacija je izmenjena u odnosu na početu u postojećim idejnim rešenjima zbog dodatnog odlaganja materijala iz tog ugljenokopa, što je nivo podiglo za šest metara.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Srbije Vladan Zdravković rekao je da će u slučaju novog kašnjenja projekta opštinama učesnicama biti onemogućeno apliciranje bilo kojim projektima kod evropskih IPA fondova.

Regionalnu deponiju u Kaleniću zajednički grade Valjevo, Ub, Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina, Vladimirci, Koceljeva, Barajevo, Lazarevac i Obrenovac.

Valjevo je u ispunjavanju svojih obaveza najviše uradilo jer je završena izgradnja reciklažnog centra i transfer stanice u prigradskom naselju Gorić.

Za izgradnju regionalne deponije, kako je ranije saopšteno, iz evropskih namenskih fondova biće iskorišćeno 13 miliona evra, Srbija obezbedjuje 2,7 miliona, a opštine osnivači izdvajaju preostalih 1,3 miliona evra.

Deponija će pokrivati područje od 4.070 kvadratnih kilometara sa 383.000 stanovnika, uz procenu stručnjaka da bi se tu dnevno odlagalo 330 tona komunalnog otpada.

Postojaće i četiri centra za prikupljanje otpada pre odvoženja u Kalenić - u Valjevu, Obrenovcu, Lazarevcu i Koceljevi.

U Valjevu bi se prikupljao otpad i iz Mionice i Osečine, u Lazarevcu još iz Ljiga, u Koceljevi i iz Vladimiraca, u Obrenovcu samo otpad iz te opštine, dok bi Barajevo i Ub svoj komunalni otpad prebacivali direktno u Kalenić.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4809-kasne-pripremni-radovi-na-deponiji-u-kaleniu

Povratak...