f Zeleni Srbije upozoravaju na pomor ptica u Timočkom regionu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zeleni Srbije upozoravaju na pomor ptica u Timočkom regionu

04.04.2013

Stranka Zeleni Srbije saopštila je danas da je u Timočkom regionu u Knjaževcu i Zaječaru primećeno uginuće velikog broja ptica, iz još neutvrdjenog razloga i to pretežno u pograničnoj oblasti prema Rumuniji i Bugarskoj.

 

U saopštenju se navodi da su 19. marta uzeti uzorci sa uginulih ptica i poslati Epidemiološkom Institutu Zaječar, a odatle su po nalogu inspektora poslati i u refernetnu laboratoriju u Kraljevu.

Zeleni Srbije ocenjuju da fenomen masovnog pomora ptica u celoj Timočkoj krajini, ne može da se pripiše prvobitnoj informaciji da je jutarnji mraz uzrok pomora ptica.

"Ovde se radi o višednevnoj pojavi čiji uzrok nije hladno vreme, jer smo svedoci da su temperature svakodnevno u porastu, a pomor ptica je svakim danom sve veći", ističe se u saopštenju.

Rezultati analiza uginulih ptica se još čekaju, a za sada nisu primećeni bilo kakvi efekti te pojave na stanovništvo, "osim masovnog broja ptica čija beživotna tela leže uanokolo".

Zeleni Srbije su upozorili gradjane da ne diraju ptice dok se ne završe laboratorijske analize, jer postoji opasnost od zaraze.

Što pre bi trebalo pristupiti i masovnom prikupljanju uginulih ptica kako ne bi došlo do eventualne epidemije usled raspadanja i nekontrolisanog hranjenja mačaka i svaštojeda.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4799-zeleni-srbije-upozoravaju-na-pomor-ptica-u-timokom-regionu

Povratak...