f U Šapcu otvoren azil za pse po evropskim standardima - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U Šapcu otvoren azil za pse po evropskim standardima

27.03.2013

Azil za pse lutalice, uradjen po evropskim standardima i u koji je uloženo 10 miliona dinara, otvoren je danas u Šapcu.

Azil, u koji može da se smesti 150 pasa, otvorio je gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.

Šabački psi lutalice biće smešteni u prostorijama veličine 10 kvadratnih metara sa podnim grejanjem, koje imaju toplotnu i zvučnu izolaciju. Azil ima izdvojeni otvoreni deo za šetnju i posetu gostiju, kao i sopstvenu kanalizacionu mrežu.

Prema rečima direktora Javnog komunalnog preduzeća "Stari grad", koje se stara o hvatanju i smeštaju pasa lutalica, Dragana Ninkovića, uhvaćeni psi više neće biti vraćani na ulicu nakon sterilizacije, već će čekati nove vlasnika u azilu.

"Svesni smo da je kapacitet relativno mali, ali za početak je obezbedjen dovoljan broj mesta ukoliko gradjani podrže ideju usvajanja pasa lutalica. Procenjujemo da na području grada Šapca ima oko 1.000 odbačenih pasa", rekao je Ninković.

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević rekao je, nakon presecanja crvene vrpce, da investicija u azil predstavlja doprinos brizi za životinje, ali i uspostavljanju komunalnog reda.

"To je doprinos brizi o životinjama, ali će omogućiti i bolji komunalni red. Svi moramo da vodimo računa o kućnim ljubimcima, a naš cilj je da pasa lutalica nema na ulici, čega nema bez odgovornih vlasnika", rekao je Milošević.

U JKP "Stari grad" naglašavaju da je izgradnja novog azila ekonomski opravdana jer su gradjani u 2012. godini tužili grad zbog 118 nanesenih ujeda.

Zbog ujeda pasa lutalica grad godišnje plati odštetu u visini izgradnje azila.

U Šapcu se godišnje uhvati i steriliše od 600 do 700 pasa.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4740-u-apcu-otvoren-azil-za-pse-po-evropskim-standardima

Povratak...