f Ješić:Pošumljenost u Vojvodini svega 6,5 odsto - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ješić:Pošumljenost u Vojvodini svega 6,5 odsto

21.03.2013

Pošumljenosti u Vojvodini trenutno iznosi svega 6,5 odsto, zbog čega Vlada Vojvodine nastoji da taj procenat znatno uveća, naročito tamo gde ima najmanje šuma, izjavio je danas vojvodjanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić.

"Jedan od prioriteta pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je plansko pošumljavanje pokrajine koje, istovremeno, zadovoljava ekološke i ekonomske aspekte", rekao je Ješić i dodao da će to biti moguće uz monitoring i stručnu preporuku nadležnih državnih institucija.

Prema njegovim rečima, kroz saradnju sa Institutom za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, Nacionalnim parkom "Fruška gora", javnim preduzećima "Vojvodina Vode" i "Vojvodinašume" i lokalnim samoupravama, pokrajina sufinansira projekat pošumljavanja većih površina u opštinama.

"Pokrajinski sekretarijat i nadležne ustanove nastojaće da u naredne četiri godine pod šumskim zasadom bude 20.000 hektara zemljišta u Vojvodini, a očekivani efekti biće višestruki", rekao je Ješić.

Ješić je danas posetio ogledno polje "Kaćka šuma" Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, gde je povodom obeležavanja svetskog dana šuma učestvovao u sadnji novih sadnica topole.

On je sa direktorom Instituta Sašom Orlovićem potpisao i Protokol o saradnji.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4702-jeipoumljenost-u-vojvodini-svega-65-odsto

Povratak...