f Srbija bi mogla da ima problem sa nedostatkom vode - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Srbija bi mogla da ima problem sa nedostatkom vode

21.03.2013

Srbija će u budućnosti verovatno imati problema sa nedostatkom vode, zbog čega je potrebno već sada raditi na uspostavljanju sistema odgovornijeg i ekonomski isplativijeg upravljanja tim resursom, izjavio je danas direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Milan Dacić.

"Ono što je danas vremenska ekstremna pojava zbog klimatskih promena, poput dugotrajnih suša, u budućnosti će biti redovna pojava", rekao je on agenciji Beta, povodom obeležavanja Svetskog dana voda, 22. marta, koji za temu ima medjunarodnu saradnju u toj oblasti.

Kako je istakao Dacić RHMZ pomno prati i analizira kakav će efekat imati klimatske promene na stanje voda u Srbiji.

Dacić je objasnio da se rade analize malih slivova i promena koje će im u narednih 30 godina doneti klimatske promene, odnosno promena režima padavina i temperature.

"Unapredjen je sistem za rane najave i upozorenja, a u oblasti voda se u desetak malih slivova u test fazi radi operativno numeričko modeliranje bujičnih vodotoka, a namera je da se tim sistemom pokrije čitava zemlja", rekao je on.

Prema njegovim rečima, RHMZ želi time da doprinos u integrisanom upravljanju vodama na nivou države u saradnji sa ostalim institucijama, što bi pomoglo raznim granama privrede da bolje upravljaju vodama, ali i omogućilo duže korišćenje vodnih resursa i očuvanje životne sredine.

Na skupu u RHMZ, koji je pored Svetskog dana voda bio posvećen i obeležavanju Svetskog dana meteorologije, 23. marta, istaknuto je da 92 odsto vode u Srbiji čine tranzitne vode.

"Po stanovniku godišnje raspolažemo sa oko 2.000 metara kubnih domaće vode, što nas svrstava u kategoriju osetljivih zemalja po pitanju dostupnosti tog resursa, a ako se u obzir uzme i prostorna rasporedjenost i izgradjenost akumulacija, onda je situacija i nešto lošija ", rekao je načelnih u RHMZ Bojan Palmar.

U Srbiji se, kako je podsetio, prečišćava šest procenata voda, 35 odsto stanovništva ima pristup uredjenoj kanalizaciji, od tog broja 75 procenata je gradsko stanovništvo.

Palmar je naveo da će do 2030. godine 47 odsto svetske populacije biti ugroženo nedostatkom vode, a svake godine će biti potrebno 20 milijardi dolara za prilagodjavanje usled menjanja klime i zagadjenja.

Kako je naglasio, trenutno 85 odsto svetskog stanovništva živi sa manjkom vode, a 780 miliona ljudi nema pristup zdravoj vodi.

On je podsetio da je 2013. odlukom Ujedinjenih nacija proglašena "Godinom saradnje u oblasti voda", jer je ta oblast ključ za smanjenje siromaštva, socijalnu jednakost i rodnu ravnopravnost.

"Saradnja je od ključnog značaja i za očuvanje vodnih resursa i životne sredine, jer 46 odsto kopna čine slivovi koji su medjunarodni", rekao je on i dodao da 148 zemalja u svetu deli najmanje jedan sliv, 92,7 odsto medjunarodnih slivova dele dve do četiri zemlje.

Palmar je kazao da Srbija deli sliv Dunava, koji je po broju država najbrojniji u svetu.

Dan voda u svetu se obeležava od 1992. godine odlukom Ujedinjenih nacija, sa željom da se podseti na važnost zaštite vode i nedostatak pijaće u mnogim zemljama sveta.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4704-srbija-bi-mogla-da-ima-problem-sa-nedostatkom-vode

Povratak...