f Danas se obeležava Svetski dan voda - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Danas se obeležava Svetski dan voda

22.03.2013

Svetski dan voda, 22. mart, obeležava se danas širom sveta i u Srbiji, dvadeset prvu godinu zaredom.

Cilj ovogodišnjih manifestacija pod sloganom "Voda, voda svuda - samo ako je delimo" jeste podsticanje medjunarodne sardanje u oblasti voda i isticanje važnosti vodnih resursa i potrebe za njihovim održivim upravljanjem.

Stručnjaci ističu da je saradnja od ključnog značaja za očuvanje vodnih resursa i životne sredine, jer 46 odsto kopna čine slivovi koji su medjunarodni, 92,7 odsto medjunarodnih slivova dele dve do četiri zemlje, dok 148 zemalja u svetu deli najmanje jedan sliv.

U Srbiji 92 odsto voda su tranzitne vode. Srbija po stanovniku godišnje raspolaže sa oko 2.000 kubnih metera domaće vode, što je svrstava u kategoriju osetljivih zemalja po pitanju dostupnosti tog resursa.

U Srbiji se, kako navode državne institucije, prečišćava šest procenata voda, 35 odsto stanovništva ima pristup uredjenoj kanalizaciji, od tog broja 75 procenata je gradsko stanovništvo.

Procenjeno je da će do 2030. godine 47 odsto svetske populacije biti ugroženo nedostatkom vode. Trenutno 85 odsto svetskog stanovništva živi sa manjkom vode, a 780 miliona ljudi nema pristup zdravoj vodi.

Odlukom Ujedinjenih nacija 2013. proglašena je "Godinom saradnje u oblasti voda", jer je ta oblast ključ za smanjenje siromaštva, socijalnu jednakost i rodnu ravnopravnost.

Dan voda u svetu se obeležava od 1992. godine odlukom Ujedinjenih nacija, a sa željom da se podseti na važnost zaštite voda, ali i nedostatak pijaće vode u mnogim zemljama sveta.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4706-danas-se-obeleava-svetski-dan-voda

Povratak...