f RHMZ dobio sertifikat ISO 9001:2008 - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

RHMZ dobio sertifikat ISO 9001:2008

21.03.2013

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) dobio je danas sertifikat o uspešnom uspostavljanju sistema menadžmenta kvaliteta, kojim će ispuniti medjunarodni standard ISO 9001:2008 i poboljšati svoje poslovanje.

Na obeležavanju Svetskog dana meteorologije (23. mart) i Svetskog dana voda (22. mart) istaknuto je da se isplati ulagati u RHMZ, jer se svaki uloženi iznos vraća sedam puta kroz sprečavanje štete koje mogu da izazovu elementarne nepogode.

Direktor RHMZ Milan Dacić istakao je da je ta institucija u poslednjih pet godina značajno unapredila rad, pre svega zahvaljujući saradnji sa srpskom naučnom dijasporom, zbog čega primenjuje najsavremenije modele prognoze.

Prema njegovim rečima, dobijeni sertifikat proširiće usluge RHMZ, koji će pored ostalog zvanično moći da se bavi i vazduhoplovnom meteorologijom.

Dacić je, medjutim, kazao, da bi država trebalo da omogući i nabavku takozvanog super kompjutera, čija se vrednost procenjuje na oko osam miliona evra, a koji bi značajno modernizovao rad RHMZ.

Predstavnici RHMZ su podsetili da ove godine ta institucija obeležava i 165 godina od početka prvih meteoroloških merenja u Srbiji, 125 godina od osnivanja prve državne meteorološke službe, kao i pet godina od početka rad Podregionalnog centra za klimatske promene za jugoistočnu Evropu.

Na skupu je dodeljena i nagrada "Borivoje Dobrilović" za najboljeg studenta meteorologije koju je dobila studentkinja treće godine Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta iz Beograda Ines Skoko.

Svečanosti je prisustvovao i pomoćnik ministra obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Jovan Bazić.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4703-rhmz-dobio-sertifikat-iso-90012008

Povratak...