f Mihajlović:Zaštita životne sredine jedan od prioriteta - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Mihajlović:Zaštita životne sredine jedan od prioriteta

13.03.2013

Ministarska energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je danas da je jedan od prioriteta razvoja Srbije zaštita životne sredine, zbog čega će ministarstvo u narednih nekoliko meseci unaprediti zakonodavni okvir u toj oblasti.

"Danas u Srbiji nisam sigurna da iko može da bude zadovoljan stanjem u životnoj sredini", rekla je ona na otvaranju trećeg medjunarodnog sajma ekologije Eko ekspo (ECO EXPO 2013) koji se danas i sutra održava u beogradskom Belekspo centru i najavila izmene Zakona o zaštiti životne sredine i Zakona o zaštiti prirode.

Mihajlovićeva je istakla i da pokretanje novih investicija i zapošljavanje novih radnika, bez obzira na veliku želju države za povećanje ulaganja, neće biti nauštrb životne sredine.

"Ja sam protiv toga da se ovde pojavljuje bilo kakve prljave tehnologiji i sve što može da učini da već prilično narušena životna sredina bude još problematičnija", rekla je ona.

Ministarki energetike, razvoja i žaštite životne sredine uručena je i ovogodišnja nagrada "Ambasador životne sredine" koja se dodeljuje pojedincima, koji su svojim radom pomogli da Srbija sačuva prirodni kapacitet, motivisali gradjane da brinu o životnoj sredini, rešavali probleme zagadjenja i podsticali zelene investicije.

Tu nagradu dobili su i sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograd Goran Trivan, direktor Jugoimpeksa E reciklaža iz Niša Ninoslav Milenković, Žarko Tarić, ambasador dobre volje Udruženja kraljevskih porodica Afrike, i predsedavajući Poslovnog saveta Turske i jugoistočne evrope (DEIK) Sadula Spahiloglu.

Na otvaranju Eko ekspo nagradu "Zeleni oskar", za pojedince i kompanije koji su pokazali značaj ulaganja u životnu sredinu, dobili su Termoelektrana "Nikola Tesla", Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu, Akvastatin, Ekostar pak, Grintek, Natura priroda resursi i Keseko.

Na sajmu učestvuje kompanija i institucija koje se bave zaštitom životne sredine, a organizatori su izdvojili one iz Turske i Južnoafričke Republike.

Predsednik nevladine organizacije Zelena eko planete, koja je organizovala sajam, Ilija Djordjević kazao je da je na prethodnom sajmu bilo sklopljeno 30 ugovora u oblasti zaštite životne sredine i da ove godine očekuje više zaključenih poslova.

Posetioci će, uz besplatni ulaz, moći da vide primere dobre prakse iz Srbije i sveta, zanimljive primere ekološkog prevoza, eksponate kao što su vetroagregati, elektroautomobili, elektrobicikli.

Svi koji žele mogu da prisustvuju predavanjima, radionicama i izložbama i upoznaju se sa više od 20 novih tema iz različitih područja energetike i zaštite životne sredine.

Sajam su podržali Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne Srbije i Sekretarijata za zaštitu životne sredine Beograda i Privredna komora Srbije.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4643-mihajlovizatita-ivotne-sredine-jedan-od-prioriteta

Povratak...