f Zeleni traže da se nastavi merenje kvaliteta vazduha - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zeleni traže da se nastavi merenje kvaliteta vazduha

09.03.2013

Zeleni Srbije zatražili su danas da se održi postojeći sistem stanica za merenje kvaliteta vazduha u Pančevu i ostalim ugrožanim sredinama, kao što su Obrenovac, Lazarevac, Zajača i druge.

U saopštenju te organizacije navodi se su omladina Zelenih Srbije - Pokret za Pančevo i Demokratska omladina Pančeva danas održali drugi zajednički protest u tom gradu povodom odluke Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine da prekine finansiranje mobilnih stanica za merenja kvaliteta vazduha.

"Gradjani i gradjanke Pančeva su sa protesta poslali poruku svima da im je važno da znaju kakav vazduh udišu... Pitamo kako će se sada meriti koncentracija benzena u pančevačkim naseljima? Nadležnost je republičke vlasti da to obezbedi", navodi se u saopštenju.

Ta organizacija je, takodje, zatražila odgovor na pitanje gde ide novac koji zagadjivači plaćaju u budžet Srbije, ako nema novca za te potrebe.

"Ukidanjem Fonda za zaštitu životne sredine, i propuštanjem da se taj novac obezbedi makar budžetskim fondom, finansiranje zaštite životne sredine zavisi od dobre volje vlade, koja u svom dosadašnjem mandatu nije pokazala brigu", navodi se u saopštenju.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4608-zeleni-trae-da-se-nastavi-merenje-kvaliteta-vazduha

Povratak...