f Poslanici: Srbija je energetski neefikasna - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Poslanici: Srbija je energetski neefikasna

07.03.2013

Poslanici Skupštine Srbije ocenili su danas da je Srbija potpuno energetski neefikasna država i da to mora da se promeni, dok je Liberalno demokratska partija (LDP) ocenila da medju poslanicima vladajuće koalicije nema energije za raspravu o sporazumu o isporuci ruskog gasa Srbiji koji ne definiše ni cenu ni količinu.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kazala je da srpska energetska politika ima nekoliko prioriteta, a prvi je povećanje energetske efikasnosti, kao i da je Srbija koristila, koristi i još mnogo godina će koristiti ruski gas.

Ona je navela da je Srbija zemlja koja mnogo troši energije i da bi trebalo smanjiti finalnu potrošnju energije i uticati na poboljšanje uslova životne sredine, kao i da treba omogućiti podsticaje svima koji mogu da proizvode biogorivo ili energiju iz obnovljivih izvora energije.

Obrazlažući predloženi zakona o efikasnom korišćenju energije u Skupštini Srbije i potvrdjivanje sporazuma sa Rusijom o isporuci gasa, Mihajlovićeva je kazala da je Srbija danas dva do tri puta energetski neefikasnija od zemalja u okruženju, a od zemalja EU pet do šest puta.

Poslanik LDP Bojan Djurić rekao je da je fasciniran brigom poslanika vladajuće koalicije za efikasno korišćenje energije, a da medju njima nema energije za raspravu o potvrdjivanju sporazuma sa Rusijom o isporukama gasa iz Rusije za koji je kazao da potencijalno vredi 25 milijardi dolara.

"Ovo je ugovor koji će važiti narednih 10 godina. Da li podržavate ovaj sporazum", upitao je Djurić ministarku energetike i podsetio je da je obećala gradjanima da više neće biti posrednika u kupovini ruskog gasa ali da je i dalje u tom poslu Jugorosgas.

On je kazao da nema uslova za razmatranje potvrdjivanja tog sporazuma jer ne reguliše ni cenu, ni konkretne uslove, ni medjusobni odnos prava i obaveza, ni odgovornost.

Ministarka Mihajlović pitala je Djurića da li predlaže da se ne uvozi ruski gas.

"Ako imate neki drugi predlog kako da dodjemo do gasa volela bih da čujem. Ja sam prva koja sam za diversifikaciju i ruta i dobavljača jer je to najbolja stvar za jednu državu. Nažalost, mi decenijama koristimo ruski gas i za sada i drugi pravac koji budemo imali, Južni tok, takodje je ruski gas", kazala je Mihajlovićeva.

Ona je navela da je sadašnja vlada bukvalno nasledila sve tačke tog sporazuma i da je taj sporazum dogovorila prethodna vlada i bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

"Kada se sporazum ispregovara s jednom državom koja je Ruska Federacija teško da neke stvari mogu da se promene", rekla je Mihajlovićeva i dodala da sporazumom nisu decidno odredjene količine ni cena jer je reč o krovnom sporazumu koji daje mogućnost da se na godišnjem nivou pregovara o ceni i količinama u zavisnosti od potreba.

U Skupštini i dalje traje rasprava o Predlogu zakona o efikasnom korišćenju energije i o potvrdjivanju sporazuma o isporukama gasa iz Rusije u Srbiju.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4595-poslanici-srbija-je-energetski-neefikasna

Povratak...