f Zvaničnik: Zrenjanin ima veliki geotermalni potencijal - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zvaničnik: Zrenjanin ima veliki geotermalni potencijal

07.03.2013

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je danas da u gradu i okolini postoje značajne rezerve geotermalnih voda, a lokalna samouprava želi da ih iskoristi na najbolji nacin.

Janjić je za agenciju Beta rekao da su dosadašnja istraživanja pokazala da je potencijal nesporan, ali je, kako navodi, potrebno ispitati i da li postoje rezerve geotermalne vode na većim dubinama i doći do saznanja ima li ekonomske opravdanosti koristiti ih u većoj meri.

Zamenik gradonacelnika je ukazao da je ideja da se ispitaju mogućnosti zahvatanja termalnih voda značajnijih temperaturnih vrednosti i većeg kapaciteta počela da se sprovodi kroz ugovorenu izradu namenskog Projekta detaljnih hidrogeoloških istražnih radova u cilju otvaranja novog izvorišta podzemnih, termalnih voda za višenamenske potrebe u Zrenjaninu.

"Očekivanja su velika i ukoliko bi se kasnija istraživanja pokazala kao opravdana, termalna izvorišta bi se mogla koristiti za, primera radi, stakleničku i plasteničku proizvodnju, sportsko-rekreativni i spa-velnes program, uzgajanje riba i drugo, što bi doprinelo značajnim uštedama", objasnio je Janjić.

Prema njegovim rečima, posebno je značajno što bi komercijalna nalazišta dovela i do mogućnosti toplifikacije čitavog grada, odnosno jeftinijeg grejanja.

Dodao je da bi kasnije mogao biti realizovan i plan o izgradnji akva parka.

Prema istraživanjima, Vojvodina je bogata geotermalnim vodama, ali je taj vid energije slabo iskorišćen.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4589-zvaninik-zrenjanin-ima-veliki-geotermalni-potencijal

Povratak...