f Hisar postaje ekološka oaza - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Hisar postaje ekološka oaza

08.03.2013

Preduzeće za zaštitu životne sredine u Prokuplju počelo je uredjenje brda Hisar, kojim planira da najpoznatije gradsko izletište pretvori u ekološku oazu, uredjenu po svetskim ekološkim standardima, kazao je danas direktor tog prokupačkog preduzeća Miroljub Krasić.

"Cilj projekta je izgradnja trim staze, odmorišta za rekreativce, postavljanje sprava za rekreaciju, klupa i korpi za otpatke i druge opreme koja će biti izgradjena isključivo od drveta, kako ne bi remetili prirodan ambijent i zagadjivali okolinu, što je osnovni standard u ekologiji", rekao je Krasić za agenciju Beta.

On je naveo da je do sada, od podnožja do vrha brda, postavljeno dvadesetak klupa napravljenih od drveta, kao i da su duž puta postavljeni zaštitni stubići i korpe za otpatke, takodje od drveta.

"Posetioci su oduševljeni našom akcijom, koja ima za cilj da od izletišta koje je zaštitni znak Prokuplja napravi najlepše mesto za odmor, šetnju i rekreaciju i da pokaže da se metal i plastika, koji zagadjuju okolinu, u potpunosti mogu zameniti u gradnji sprava i odmorišta", kazao je Krasić.

Na brdu Hisar iznad Prokuplja, nalaze se i mnoge istorijske znamenitosti koje su pod zaštitom države, poput crkve Svetog Prokopija iz 9. veka, Jug Bogdanove crkve iz 13. veka, kao i ostaci Jug Bogdanovog srednjovekovnog grada na čijem uredjenju će, uz dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, učestvovati stručnjaci Narodnog muzeja Toplice.

Prema Krasićevim rečima, planirano je da jedan deo Jug bogdanove tvrdjave bude pretvoren u letnju pozornicu za pozorišne prestave i kulturne dogadjaje na otvorenom, pri čemu će se prilikom uredjenja, koristiti isključivo ekološki materijali, kamen i drvo.

"Planirano je da brdo Hisar, kao prva prava ekološka oaza u prokupačkoj opštini, bude kompletno uredjeno do početka leta, a da letnja pozornica Jug Bogdanovog grada prve posetioce primi u julu, na dan Svetog Prokopija kada obeležavamo gradsku slavu", kazao je Krasić.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4588-hisar-postaje-ekoloka-oaza

Povratak...