f Predložen plan za rast udela energije iz obnovljivih izvora - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Predložen plan za rast udela energije iz obnovljivih izvora

05.03.2013

Srbija bi trebalo da izgradi 1.092 megavata novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine, navodi se u predlogu nacionalnog akcionog plana za obnovljive izvore energije.

Kako je ranije rečeno u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije, za to će biti potrebno ulaganje od oko dve milijarde evra.

Prema predlogu akcionog plana objavljenom na sajtu Ministarstva (www.merz.gov.rs), učešće obnovljivih izvora u sektoru električne energije trebalo bi da se poveća sa sadašnjih 29 odsto na 37 procenata do 2020. godine.

Srbija je prihvatila obavezu u okviru evropskih integracija i Energetske zajednice jugoistočne Evrope da do 2020. godine poveća udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije sa 21,2 odsto na 27 odsto.

Plan je da se taj cilj, pored povećanja u proizvodnji struje, ostvari i povećanjem učešća obnovljivih izvora energije za grejanje i hladjenje sa 26 na 30 odsto, i u sektoru saobraćaja kroz upotrebu biogoriva sa sadašnjih nula na 10 odsto.

U skladu s projektovanom bruto potrošnjom finalne energije koja bi uz primene mera energetske efikasnosti trebalo da iznosi 9,5 miliona tone ekvivalentne nafte godišnje, količina obnovljivih izvora trebalo bi da iznosi 2,56 miliona tona ekvivalentne nafte u 2020. godini.

To znači da je u periodu do 2020. godine potrebno povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora za oko 620.000 tona ekvivalentne nafte.

Srbija to može da ostvari iz domaćih izvora, osim u udelu biogoriva u saobraćaju, gde će od 2018. biti potreban uvoz.

Procenjen iskoristivi potencijal obnovljivih izvora energije u Srbiji je oko šest miliona tona ekvivalentne nafte (toe) godišnje.

Podeljno po izvorima, potencijal biomase iznosi oko 3,3 miliona tona ekvivalentne nafte godišnje, 1,7 miliona u hidropotencijalu, po 200.000 tone ekvivalentne nafte godišnje u geotermalnoj i energiji vetra i 600.000 u solarnoj energiji.

Srbija od ukupnog potencijala obnovljivih izvora energije koristi jednu trećinu i to 900.000 tona ekvivalentne nafte godišnje u hidro potencijalu, oko milion tona ekvivalentne nafte u biomasi, uglavnom drva za grejanje.

Ključne aktivnosti koje će se preduzeti da bi se ciljevi ostvarili, navodi se, obuhvataju obezbedjivanje vodeće uloge javnog sektora u sprovodjenju efikasne upotrebe energije i obnovljivih izvora, dosledno sprvodjenje planiranih mera.

Predvidjeno je i razvijanje održive proizvodnje biomase, biogasa i biogoriva visokoefikasnim tehnologijama i obezbedjivanje finansijske podrške za takav razvoj kao i formiranje tržišta biomase.

Kao mere podrške, dodaje se, Srbije će unapredjivati pravni okvir u toj oblasti, podsicati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora kroz subvencije i odgovarajuće poreske politike, pojednostavljivanje administrativnih procedura za investiranje i uvodjenja sistema energertskog menadžmenta.

Predlog nacionalnog akcionog plana za obnovljive izvore energije uradjen je u saradnji sa Holandijom.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4566-predloen-plan-za-rast-udela-energije-iz-obnovljivih-izvora

Povratak...