f Masna soda u Tisi - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Masna soda u Tisi

04.03.2013

Meštani Novog Kneževca su, posle bezbroj neuspešnih pokušaja da dobiju pomoć od lokalnih vlasti i pokrajinskih inspekcija za sprečavanje fabrike “Lepenke” da pušta otpadnu vodu u Tisu, snimili postupak zagađenja reke i poslali javnosti. Snimak u kome rekom, na samom kupalištu, teče bela, masna pena, vrlo brzo je osvanuo na svim društvenim mrežama, a nadležni su u kontradiktornim izjavama datim “Novostima” nagovestili da ni sami ne znaju treba li da reaguju.

 

Zabrinjavajuće je što se u beloj peni, koja se izliva iz kanala u Tisu, nalazi hemikalija, izvesne količine natrijum-hidroksida, takozvane “masne sode”, koja se koristi u proizvodnji papira u “Lepenci”. Ostaci od ove hemikalije se nakupljaju u meliorativnom kanalu, koji povezuje fabriku i reku, i kada dođe do prezasićenja, taj otpad se ispušta u vodu.

Građani, koji leta provode kupajući se na Tisi, pa i ribolovci, zaprepašćeni su prizorom koji se svake godine nekoliko puta pojavljuje na ovoj reci. Kažu, i tiskog cveta, čuvenog svetskog fenomena, sve je manje.

Direktor fabrike papira “Lepenka” Rajko Stanisavić rekao je za “Novosti” da u sklopu fabrike postoji prečistač i da tek posle filtracije, otpadna voda odlazi u kanal.

- Ispumpavanje otpada iz tog kanala ne radimo mi, nego oni koji su zaduženi za reku Tisu, ali ne znam tačno ko je to – kaže Stanisavić. – Inspekcije su nam dolazile, i svaki put je utvrđeno da je nivo hemije u skladu s propisima.

Na pitanje koja je to inspekcije utvrdila, on nije znao da odgovori.

Ni predsednik opštine Novi Kneževac Dragan Babić nije znao da objasni ko je nadležan i ko kontroliše ispumpavanje otpada u Tisu, ali je rekao da je, prema njegovim informacijama, sve po zakonu.

- Lično sam dao nalog da se prekine sa tim, ukoliko ima nepravilnosti – rekao je Babić “Novostima”, ali na pitanje kome je to dao nalog i da li se sam, kao oficijelni predstavnik Novog Kneževca, uverio u to da li ima nepravilnosti, Babić nije imao odgovor.

 

Izvor: http://www.ekologija.rs/masna-soda-u-tisi

 

Povratak...