f Srbija i R Srpska potpisali memorandum - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Srbija i R Srpska potpisali memorandum

01.03.2013

Srbija je danas sa Republikom Srpskom u Beogradu potpisala Memerandum o razumevanju i saradnji u zaštiti životne sredine i održivom razvoju, a najavljeno je da će isti dokument će u toku dana biti potpisan i sa Crnom Gorom.

Memorandum su u Vladi Srbije potpisali ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović i ministarka prostornog uredjenja, gradjevinarstva i ekologije RS Srebrenka Golić.

Mihajlovićeva je istakla da će memorandum omoguciti da Srbija i RS unaprede zajedničke projekte zaštite životne sredine, od upravljanja otpadom, brige o klimatskim promenama, ali i omogućti bolju razmenu iskustva.

Ona je rekla da će Srbiji danas isti dokumet potpisati sa Crnom Gorom, ali je napomenula da će biti potpisan na drugom mestu, jer pomoćnik ministra za sektor za životnu sredinu Ministarstva odrzivog razvoja i turizma Ivana Vujinović zbog tehničkih problema nije mogla da stigne na zajedničko potpisivanje u Vladi Srbije.

Ministar prostornog uredjenja, gradjevinarstva i ekologije RS Srebrenka Golić je istakla da će potpisvanje Memoranduma omogućiti podsticanje novih partnerstava u oblasti klimatskih promena, održivog razvoja, upravljanja otpadom, upravljanja otpadnim vodama, pitanju zaštite vazduha, kao i sprečavanja idustrijskog zagadjenja.

Najavila je da će isti memorandum biti ponudjen i drugim zemljama u regionu i istakla je da je sa ministarkom Mihajlović danas dogovorila niz konkretnih mera. "Verujte, RS je Republika Srbija vodilja. Mi koristimo mnoga vaša iskustva kada je u pitanju legislativa, kada je u pitanju provodjenje medjunarodnih konvencija, medjunarodnih ugovora", rekla Golićeva.

Potpisivanju Memoranduma Srbije i RS prisustvovala je i državni sekretar u Minsitarstvu živtne sredine i prostornog planiranja Makedonije Sonja Lepitkova.

Ona je rekla da je Republika Makedonija potpisala menmorandum o saradnji sa Srbijom 2002. godine, ali je istakla da je sa Zoranom Mihajlović dogovorila da se ta saradnja mora produbiti i da se "pred evropskim fondovima za prekograničnu saradnju povuče što više novca" za zajedničke ekološke projekte.

Lepitkova je najavila da će državni sekreratar u srpskom ministarstvu koje je zaduženo za ekologiju Vladan Zdraković u ponedeljak doći u Makedoniju, kao bi započeli sa intenzivnim radom na zajedničkim proijektima.

Srpska ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović je izrazila zadovoljstvo što su je danas usvojena i Delaracija o zelenoj ekonomiji i održivom rastu u regionu jugoistočne Evrope, koja će, kako je najavila, biti poslata svim drugim zemljama regiona.

U Beogradu se danas održava četvrta godišnja regionalna konferencija "Zelena ekonomija - zaštita životne sredine", u čijem radu učestvuju ministri i drugi visoki državni zvaničnici zaduženi za odrzizvi razvoj i zaštitu životne sredine.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4539-srbija-i-rs-potpisali-memorandum

Povratak...