f Mihajlovićeva očekuje veliki broj investitora za mini HE - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Mihajlovićeva očekuje veliki broj investitora za mini HE

28.02.2013

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila da veruje da će se javiti veliki broj investitora na javni poziv za izgradnju mini hidroelektrana.

Na predstavljanju Nacionalnog akcionog plana za obnovljive izvore energije, u Privrednoj komori Srbije, ona je podesetila da prošle sedmice objavljen poziv investitorima koji su zaintersovani da dobiju saglasnost za 317 lokacija za izgradnju malih hidroeketrana u 17 opština u Srbiji.

"Očekuje se se da ćemo do 2015. na osnovu tih poziva imati sasvim sigurno 110 megavata u malim hidreoelektranama", rekla je Mihajlovićeva.

Srpska ministarka energetike je podsetila da javni poziv važi do 5. aprila.

"Naglašavam da je to prvi put da se na taj na taj način pozovamo investitire da na pregledan način dodju, ispune odredjene kriterijume i dobiju dozvole", rekla je Zorana Mihajlović.

Ministarstvo energetike Srbije objavilo je 19. februara javni poziv za dodelu saglasnosti i energetskih dozvola za izgradnju mini hidroelektrana na 317 lokacija u Srbiji.

Kako je navedeno u pozivu, sva struja proizvedena u hidroelektranama koje su predmet javnog poziva iskazivaće se u energetskom bilansu Srbije i uračunavaće se za ostvarenje nacionalnog cilja za povećanje udela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji na 27 odsto do 2020. godine.

Spisak lokacija koje su prostornim planovima lokalnih samouprava predvidjene za izgradnju hidroelektrana može se pogledati na linku www.merz.gov.rs/cir/mhe.

Nakon prijema prijava, komisija će utvrditi urednost prijave i sačiniti listu potencijalnih investitora, a u roku od osam dana po objavljivanju liste potencijalnih investitora biće potpisan trojni memorandum o razumevanju za svaku pojedinačnu lokaciju izmedju investitora, Ministarstva energetike Srbije i lokalne samouprave.

Tim memorandumom biće odredjen okviri rok od šest meseci u kojem za dobijanje energetske dozvole za hidroelektrane snage veće od jednog megavata, odnosno saglasnosti za objekte manje snage.
Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4519-mihajlovieva-oekuje-veliki-broj-investitora-za-mini-he

Povratak...