f Zeleni traže da Skupština raspravlja o deklaraciji o GMO - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zeleni traže da Skupština raspravlja o deklaraciji o GMO

26.02.2013

Stranka Zeleni Srbije saopštila je juče da od predsednika vlade i Skupštine Srbije zahteva da hitno u skupštinski dnevni red uvrste Deklaraciju za Srbiju bez genetski modifikovanih organizama (GMO), koju je sačinila ta partija.

"Ciljevi Deklaracije jesu očuvanje slobode izbora načina ishrane i davanje potpune prednosti tradicionalnoj, kontrolisanoj, organskoj i klasičnoj proizvodnji, ali i zaštita zdravlja stanovništva od nepredvidivih posledica upotrebe GMO i proizvoda od GMO iz razloga predostrožnosti, jer ne postoje pouzdani naučni dokazi da su rizici po zdravlje isključeni", navodi se u saopštenju.


Zeleni Srbije podsećaju da su Deklaraciju predali Narodnoj skupštini 5. februara ove godine, posle tri godine zalaganja za Srbiju bez GMO.

"Naglašavamo da bilo kakva kriza ne može i ne sme biti povod za uvoz GM hrane", nističe se u saopštenju.

Zeleni Srbije navode da ne odustaju od namere da Srbija proizvodi i koristi zdravu hranu domaćih sorti biljaka i životinja i biljne i životinjske sorte nastale oplemenjivanjem i selekcijom na klasičan način.

Zeleni zahtevaju oštre kazne za sve koji nisu sproveli preventivne mere kao i mere ranog upozoravanja na moguću pojavu gljivica koje stvaraju aflatoksine.

"Štetu po nas gradjane i gradjanke Srbije proizvodi politizacija, jer je najveća šteta kada se životna pitanja prebace na politički teren - danas se politika meša u mleko i stočnu hranu, sutra će biti meso i mesne preradjevine, a nakon toga bi na dnevno-političkoj pozornici moglo da bude bilo šta", piše u saopštenju.

Zeleni Srbije smatraju da su neka pitanja iznad politike i traže da "prioritet nove vlasti bude preventiva i uspostavljanje referentne laboratorije koja će biti u stanju da ovakve i slične situacije predupredi i ne dozvoli da zbog toga ispaštaju prozvodjači i poljoprivrednici koji su i ovako u nezavidnom položaju".

Deklaraciju Zelenih Srbije za Srbiju bez GMO, sa svom propratnom dokumentacijom može se pronaći na sajtu te stranke (www.zelenisrbije.org).
Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4494-zeleni-trae-da-skuptina-raspravlja-o-deklaraciji-o-gmo

Povratak...