f Izbrojane ptice na vodama u Srbiji - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Izbrojane ptice na vodama u Srbiji

20.02.2013

Zvanično je završen januarski Međunarodni cenzus ptica vodenih staništa u Srbiji 2013. Cilj cenzusa (International Waterbird Census) je dobijanje podataka o brojnosti i promenama populacija ptica koje žive na vodenim staništima, koja su među najosetljivijim na razne pretnje i ugrožavanja. 

 

Na ovaj način dobijamo uvid u to koji lokaliteti ili područja su najznačajnija za opstanak ovih ptica tokom teških zimskih meseci, što je kasnije osnova za zaštitu istih u budućnosti. Pticama su za opstanak neophodna mirna i prostrana vodena staništa, a takvih mesta je u Srbiji po našoj evidenciji trenutno veoma malo.  

Cenzus je gotovo u potpunost sprovden na volonterskoj osnovi, a sama realizacija je u značajnoj meri pomognuta od strane JP „Vojvodinašume“, Energoprojekt Energodata a.d, Direkcije za vodne puteve, Ribarskog gazdinstva „Ečka“ AD Lukino Selo (upravljač SRP „Carska bara“), Turističke organizacije Čačka, SRP „Zasavica“, SRP „Gornje Podunavlje“, SRP „Deliblatska peščara“, PIO „Vršačke planine“, PIO „Vlasina“, PIO „Dolina Pčinje“, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, JP „Palić ‐ Ludaš“ i drugih.

U poređenju sa prethodnom godinom, ovog januara se prebrojavanju ptica priključio još veći broj posmatrača ptica iz cele Srbije. Preko 200 volontera posetilo je preko 300 jezera, kanala, ribnjaka, akumulacija, kopova, ritova i rečica od Vlasinskog i Sjeničkog jezera na jugu, sve do Palićkog i Ludaškog jezera na samom severu zemlje. Značajno je istaći da je kao i ranijih godina pokriveno gotovo 500 km toka Dunava kroz Srbiju, gotovo ceo tok Drine i Tise, preko 100 km DTD kanalskog sistema, preko 50% Save, a po prvi put su obilažene reke Pčinja, Vlasina, Temštica, Nišava, Čemernica i Jegrička. Jedan od največih poduhvata ponovo je bio obilazak celog toka Zapadne Morave (200 km), od Požege do Stalaća, ujedno i najveća akcija podružnice DZPPS‐a u Zapadnoj Srbiji. Preliminarni rezultati već sada ukazuju na veoma značajne podatke ne samo o brojnosti i sastavu vrsta ptica, već i o vodostaju/zaleđenosti naših vodotokova tokom januara, kao i uznemiravanju ptica tokom zimovanja (lov i druge ljudske aktivnosti). Po prvim procenama, očekuje se brojka od preko 250.000 jedinki ptica vodenih staništa. Zabeležene su i neke veoma retke vrste ne našim vodama – žutokljuni labud, baršunasti turpan, patka ledenjarka, morska crnka, crni orao, mala šljuka i brojne druge.  

Iako su rezultati ovog cenzusa još uvek u obradi, već  sada počinjemo pripreme za popis naredne godine jer je organizacija ključna da bi se posao odradio na vreme i što kraćem periodu. Upravo zbog toga otvoreni smo za priključivanje novih posmatrača. Još je mnogo rada potrebno da bi mogli da sagledamo koliki je zapravo velik značaj vodenih staništa u Srbiji za zimovanje i seobu ptica, stoga je presudno to koliko će ljudi biti uključeno u popis.  

Svi podaci o brojnosti zabeleženih ptica po vrstama dostavljeni su koordinatoru cenzusa, a zatim će oni biti dalje prosleđeni u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International. 

Rezultati  će biti obrađeni i u potpunosti objavljeni u 21. broju  časopisa "Ciconia" koji izdaje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije od 1989. godine. 

 

Izvor: http://wwf.panda.org/sr/?207630/Izbrojane-ptice-na-vodama-u-Srbiji

Povratak...