f Pronađen parazit u savskoj ribi kod Šapca - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Pronađen parazit u savskoj ribi kod Šapca

18.02.2013

Parazit koji napada ribu pronađen je danas u ribi upecanoj u Savi, u neposrednoj blizini Šapca, a ribolovci koji su ga pronašli navode da je reč o ribi-grabljivici bandaru.

U Veterinarskoj inspekciji u Šapcu potvrdili su da imaju informacije od ribara, ali da se niko nije zvanično obratio toj ustanovi.

"Postojale su sumnje da se parazit sem u Dunavu pojavio i kod savske ribe, ali nije postojala potvrda. Ako su pecaroši danas uhvatili takvu ribu, građane treba obavestiti da je pre konzumacije obrade dobro termički ili da je zamrznu", rekao je agenciji Beta šef odseka Veterinarske inspekcije Mačvanskog okruga Mirko Veselinović.

Savski pecaroš Slobodan Pajić (60), koji je danas novinarima pokazao upecanu zaraženu ribu, rekao je da je ulov iz neposredne blizine Šapca.

"Riba je upecana izmedju savskih mostova u blizini plaže 'Stari grad' gde je i zona u kojoj je zabranjen lov mrežama, već samo sportski ribolov. Ja sam na Savi ceo život i prvi put sam video ovako nešto, kao u mesu bandara kojeg sam upecao", rekao je Pajić.

On je naglasio da se radi o ribi grabljivici i da očekuje da i druge grabljivice, štuka i smuđ, napadne parazit.

Pajić je naveo da je tokom čišćenja ribe parazite našao u kičmenom delu, rebarnom delu i mleči.

Crv parazit koji napada ribu vidljiv je golim okom, jer je dugačak četiri do sedam centimetara i nalazi se u digestivnom traktu ili mišićima ribe.

Stalni domaćini, odnosno nosioci odraslog parazita, jesu ptice, i to kormorani i sive i bele čaplje, koje se hrane somom, smuđem, štukom i bandarom, a kojima mogu da prenesu zarazu.

Oboljevanje ljudi od te vrste crva koji se iz organizma mogu odstraniti samo hiruškom intervencijom, do sada nije zabeleženo u Srbiji i regionu.

U Srbiji su do sada pronađeni primeci ribe zaražene crvom u Dunavu i Nišavi.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4444-pronadjen-parazit-u-savskoj-ribi-kod-apca

Povratak...