f Lokalne skupštine razmatraju Predlog deklaracije o GMO - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Lokalne skupštine razmatraju Predlog deklaracije o GMO

14.02.2013

Predstavnici uprava Kraljeva, Kuršumlije i Prijepolja najavili su da će na narednim sednicama skupština razmatrati predlog deklaracije o Srbiji bez genetski modifikovanih organizama (GMO).

Tom deklaracijom, koju su predložili Zeleni Srbije, predvidja se da i lokalne samouprave proglase svoje opštine teritorijama bez GMO.

Predsednik Gradske skupštine Kraljeva Sreten Jovanović izjavio je za agenciju Beta da očekuje da u dnevni red naredne sednice lokalnog parlamenta bude uvršten i predlog deklaracije stranke Zeleni Srbije.

"Obzirom da je lokalna samouprava u Čačku prva donela odluku o usvajanju ovog predloga, imam sastanak sa predstavnicima tog grada i očekujem da se ova tačka dnevnog reda nadje na narednom zasedanju gradskog parlamenta Kraljeva", rekao je Jovanović.

Predsednik Ekološkog pokreta "Ibar" u Kraljevu Miroslav Pavlović je kazao da se taj pokret protivi gajenju i upotrebi GM proizvoda.

"Mi smo poljoprivredna zemlja i imamo mogućnosti za gajenje zdrave organske hrane, pa ne vidim razlog da bi se GMO uopšte gajio kod nas. Jedini koji bi imali koristi od toga su velike korporacije sa kojima je teško izboriti se", smatra Pavlović.

Pokret za Kraljevo već je predao predlog za zabranu GMO lokalnoj samoupravi želeći da se postupi kao u Čačku koji je prvi zabranio gajenje tih proizvoda na teritoriji grada.

I odbornici opštine Kuršumlija će razmatrati predlog Zelenih Srbije na narednoj sednici lokalnog parlementa, rekao je za agenciju Beta stručni saradnik za poljoprivredu u toj opštini Jovica Djinović.

Odeljenje za poljoprivredu u opštini Kuršumlija nema podataka da se na teritoriji te opštine neko bavi proizvodnjom genetski modifikovane hrane.

"Poljoprivrednici se ovde bave isključivo proizvodnjom organske hrane i koriste sve prednosti nezagadjene životne sredine", kazao je Djinović.

U Skupštinu opštine Prijepolje takodje je stigla Deklaracija stranke Zeleni Srbije kojom se traži zabrana gajenja i upotrebe GMO.

"Taj predlog deklaracije će biti uvršten u procedure priprema sednica Skupštine opštine", rekao je agenciji Beta predsednik opštine Prijepolje Vukosav Tomašević.

On nije mogao da precizira kada će se predlog naći na dnevnom redu, zbog proceduralnih razloga, ali je istakao da podržava takav dokument.

"Založiću se da predlog deklaracije što pre bude na dnevnom redu Skupštine opštine Prijepolje", rekao je Tomašević.

Cilj predloga deklaracije, koji je stranka Zeleni Srbije uputila i parlamentu, jeste davanje prednosti kontrolisanoj, odnosno organskoj i klasičnoj proizvodnji biljaka i životinja zasnovanoj na tradicionalnom oplemenjivanju i selekciji, ali i zaštita zdravlja stanovništva od, kako se ističe, nepredvidivih posledica prisustva GMO u hrani.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/4425-lokalne-skuptine-razmatraju-predlog-deklaracije-o-gmo

Povratak...