f Zelena gradnja značajno doprinosi uštedi u potrošnji vode - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zelena gradnja značajno doprinosi uštedi u potrošnji vode

12.02.2013

Potpredsednik Saveta zelene gradnje Srbije Mladen Vukanac ocenio je danas da u Srbiji nema dovoljno pijaće i tehničke vode tokom cele godine i da zelena gradnja može značajno doprineti uštedi u potrošnji vode.

U saopštenju Saveta navodi se da zelena gradnja prepoznaje nekoliko strategija za racionalno korišćenje i upravljanje vodama, od sakupljanja kišnice, efikasnih slavina, do otvorenih površina koje sprečavaju nastanak bujica ili koje ne zahtevaju preterano zalivanje.

Vukanac je kazao da je, s obzirom na učestalu pojavu klimatskih ekstrema i na tendenciju ubrzanog rasta cena resursa, "voda jedna od gorućih tema za mnoge korisnike i investitore, kako za pojedince, tako i za kompanije i lokalne samouprave".

Konferencija zelene gradnje, koja se održava od 27. februara do 1. marta u Beogradu, kako je najavljeno, pružiće odgovore i primere iz prakse na temu vodnih resursa u oblasti urbane infrastrukture i korišćenja vode u zgradama.

Zelena gradnja, kako je procenjeno, doprinosi 40 odsto smanjenju potrošnje vode, 33 odsto smanjuje emisiju ugljen-dioksida, za 70 odsto umanjuje količine otpada i do 50 odsto smanjuje potrošnju električne energije.

Zelena gradnja pored ostalog podrazumeva energetsku efikasnost i malu potrošnju vode, kao i minimalan uticaj gradilišta na okolinu, upotrebu prirodnih materijala iz okoline da bi se umanjilo transportno zagadjenje i onih sa što je moguće manje štetnih supstanci, ali i racionalno korišćenje svih ostalih prirodnih resursa.

Savet zelene gradnje Srbije, osnovan u novembru 2010. godine, nezavisna je i neprofitna organizacija koja ima za cilj da podstakne i vodi preobražaj srpske gradjevinske industrije i celokupnog tržišta ka održivosti i praksi zelene gradnje. Trenutno ima 42 kompanije članice.
Izvor:http: //www.zelenasrbija.rs/srbija/4410-zelena-gradnja-znaajno-doprinosi-utedi-u-potronji-vode

Povratak...