f Saobraćaj najveći izvor zagadjenja u Beogradu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Saobraćaj najveći izvor zagadjenja u Beogradu

12.02.2013

Saobraćaj je tokom cele godine najveći izvor zagadjenja u Beogradu i zbog toga je potrebno raditi na promeni svesti gradjana kako bi više koristili javni prevoz i hodali, izjavila je danas Snežana Matić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Matićeva je agenciji Beta rekla da je jučerašnje zagadjenje vazduha u Beogradu posledica saobraćaja i vremenskih uslova, ali je dodala da su se danas značajno promenili vremenski uslovi, to jest da je intenzitet vetra pojačan.

 

Zagadjenje vazduha juče je bilo najveće u Novom Beogradu, Zemunu i u Bulevaru despota Stefana, gde je zabeležena zagadjenost mikročesticama i sumpor-dioksidom.

Potrebno je podići nivo svesti gradjana, što znači više hodanja i izbegavanje korišćenja automobila na kraćim relacijama, smatra doktorka Matić. Ona je ukazala i na problem kvaliteta goriva koji se koristi u Srbiji.

Matićeva kaže da tokom zime vazduh u Beogradu zagadjadjuje i oko 150.000 ložišta u domaćinstvima, ali je dodala da je dobra okolnost u tome što gradjani ovih dana manje manje lože peći zbog povećanih temperatura.

Prema ranije objavljenim zvaničnim podacima, u Beogradu ima oko 550.000 registrovanih automobila. Najveće zagadjanje je kod najprometnijih gradskih saobraćajnica, a najugroženiji su hronični bolesnici i deca.

 

Izvor: http://www.ekologija.rs/saobracaj-najveci-izvor-zagadjenja-u-beogradu

Povratak...