f Kod Kuršumlije sagrađena solarna elektrana - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Kod Kuršumlije sagrađena solarna elektrana

05.02.2013

U selu Merdare kod Kuršumlije završena je izgradnja najveće solarne elektrane u Srbiji. Solarna elektrana “Matarova” je pod naponom i u funkciji.

“Izgradnja je koštala oko četiri miliona evra, a finansirale su je italijanska kompanija Gaskom i Multienerdži iz Srbije”, rekla je danas agenciji Beta direktorka kompanije Multienerdži Verica Ristić.

Izgradnja solarne elektrane je počela pre godinu dana, a panoi su postavljeni na površini od 400 hektara, uz administrativnu liniju Srbije i Kosova. Ristićeva je rekla da elektrana sada proizvodi od 500 do 900 kilovatsati električne energije.

“Projekat je uspešno završen, a u pitanju je jedina solarna elektrana u Srbiji. Maksimum svoje snage, elektrana će postići od aprila do oktobra, kad se očekuje da njen kapacitet bude dva megavata”, navela je Ristićeva.

 Direktor elektrane “Matarova” Željko Jelenković rekao je da je planirano da se elektrana pripoji sistemu Elektroprivrede Srbije (EPS). U međuvremenu su, kako je naveo, obavljene tehničke kontrole i obezbeđene sve potrebne dozvole za rad.

“Ostalo je samo još da poptišemo ugovor sa EPS-om o pripajanju na njihov sistem, i da dobijemo upotrebnu dozvolu opštine Kuršumlija. Ova solarna elektrana ima veliki značaj i očekujemo još stranih investitora koji će finansirati izgradnju ovakvih elektrana u Srbiji”, rekao je Jelenković.

Inicijativu za izgradnju solarne elektrane u Kuršumliji pokrenula je bivša predsednica opštine Vesna Jakovljević. Stručnjaci iz EPS-a su utvrdili da Kuršumlija ispunjava uslove za izgradnju solarne elektrane, jer ima najveći broj sunčanih dana.

“Veoma sam zadovoljna što je projekat uspeo i što se nije završilo samo na obećanjima. Značajan je jer će biti novih radnih mesta, kao što smo i govorili ranije, i što je najveća i jedina solarna elektrana baš u Kuršumliji. Ovo je jedna od najvećih investicija u ovom gradu, i novina za Srbiju”, rekla je Jakovljevićeva.

 

Izvor: http://www.ekologija.rs/kod-kursumlije-sagradena-solarna-elektrana

Povratak...