f Klimatske promene pretvaraju Srbiju u pustinju ?! - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Klimatske promene pretvaraju Srbiju u pustinju ?!

27.12.2012

Naša zemlja spada u ugrožena područja gde će padavina biti manje za 20 odsto, kažu iz Udruženja „Milutin Milanković“

Srbija će biti izložena nepovoljnim efektima klimatskih promena kao što su ekstremno visoke i niske temperature, smanjenje padavina, olujne nepogode, poplave, toplotni talasi, šumski požari, klizišta, povećanje erozija i drugi oblici degradacije zemljišta! To su reči stručnjaka sa seminara „Klimatske promene i njihov uticaj na vodne resurse i komunalnu infrastrukturu“.

Posle dugog perioda suše kojim je naša zemlja bila pogođena, što je nepovoljno uticalo na reke jer su mahom presušile, usledili su brojni požari, a po rečima Slavka Maksimovića, predsednika Udruženja „Milutin Milanković“, ni u narednom periodu ne očekuje nas ništa bolja klima.

- Rizici i ugroženost su različiti u zavisnosti od regiona. U regione s nepovoljnim uticajem promene klime spada i jugoistočna Evropa, pa tako i Srbija, u kojoj se do kraja ovog veka očekuje povećanje temperature u opsegu dva-tri stepena i smanjivanje padavina za od 10 do 20 odsto – objašnjava ovaj stručnjak i dodaje da su klimatske promene postale ozbiljan globalni problem, a posledice će biti takve da priroda neće moći da im se prilagodi.

- Na globalnom nivou doći će do pomeranja klimatskih zona prema većoj nadmorskoj visini i višoj geografskoj širini, što će uticati na raspoloživost prirodnih resursa kao što su vode, plodno zemljište, šume. To će nepovoljno uticati na društveni i ekonomski razvoj planete – kaže Maksimović. 

Najvažnije ukazati na problem

Predavači iz Udruženja „Milutin Milanković“ i Instituta „Jaroslav Černi“ skrenuli su pažnju da su za ublažavanje dejstva klimatskih promena ključni obrazovanje i podizanje svesti u javnosti o uzrocima i mogućim posledicama.

Bitnu ulogu imaju i donosioci političkih i ekonomskih odluka, od kojih se očekuje da racionalno upravljaju prirodnim resursima kako bi se smanjili ekonomski rizici i omogućila zaštita ljudskih života i materijalnih dobara.

Izvor: http://zelenenovine.wordpress.com/aktuelno/klimatske-promene-pretvaraju-srbiju-u-pustinju/

Povratak...