f Američki investitori zainteresovani za zlaganje u energetiku - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Američki investitori zainteresovani za zlaganje u energetiku

21.12.2012

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Prof. dr Zorana Mihajlović, primila je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji NJ.E. gospodina Majkla Kirbija i generalnog direktora Dženeral Elektrika za Jugoistočnu Evropu gospodina Gaetana Masaru. Tema sastanka bila su potencijalana ulaganja američkih kompanija u oblasti energetike u Srbiji. 

Tokom veoma konstruktivnog sastanka kome su prisustvovali i ekonomski savetnik Ambasade SAD u Srbiji gospodin Daglas Apostol, trgovinski savetnik američke ambasade gospodin Bred Harker, pomoćnik Ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine gospodin Dejan Trifunović, poseban savetnik ministra Ljubomir Aksentijević, kao i gospoda Stefan Riter i Marko Lipoščak te gospođa Nataša Pavlović iz Dženeral Elektrika osnovna tema bila su ulaganja u oblast obnovljivih izvora energije kao i u sektor gasa. 

Dženeral Elektrik kao respektabilna kompanija sa referencama na svetskom tržištu zastupljena je u regionu zapadnog Balkana, ali ne i na tržištu Srbije. Ono što je bilo posebno interesantno za buduća ulaganja kompanija iz SAD-a, jesu informacije o prioritetnim projektima koje je ministarstvo predstavilo 14. decembra (listu prioritetnih projekata možete preuzeti OVDE),  detalji o predloženim izmenama i dopunama Zakona o energetici, kao i pregled uređenije i preglednije legislative u oblasti obnovljivih izvora energije. 

Kako je naglasila ministar Zorana Mihajlović, Srbija je zainteresovana da američki investitori, a posebno kompanije sa referencama kakve ima Dženeral Elektrik budu što prisutnije na domaćem tržištu. Pre svega kako je najavila gospođa Mihajlović, jer prisusutvo takvih kompanija, podiže i nivo svih budućih investitora, koji moraju biti spremni da izdrže konkurenciju kakvu bi ima predstavljao gigant  kao Dženeral Elektrik. 

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Prof. dr Zorana Mihajlović i Njegova ekselencija ambasador SAD u Republici Srbiji Majkl Kirbi, dogovorili su nastavak razmene informacija i koordinacija aktivnosti sa ciljem pomoći zainteresovanim američkim investitorima.

Izvor: http://www.merz.gov.rs/lat/node/1470

Povratak...