f Potpisan sporazum o pilot projektu za korišćenje biomase sa polja PKB-a - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Potpisan sporazum o pilot projektu za korišćenje biomase sa polja PKB-a

20.12.2012

U sredu 19. decembra 2012. godine, u zgradi Vlade Republike Srbije, Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Prof. dr Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda, g. Dragan Đilas, i ambasador Švajcarske konfederacije u Srbiji, g. Žan-Danijel Ruh, potpisali su sporazum o zajedničkom pilot projektu Švajcarske i Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije. 

Sveukupni cilj projekta je korišćenje biomase kao obnovljivog izvora energije za proizvodnju toplotne i električne energije za grejanje plastenika PKB-a u Padinskoj Skeli, obližnje škole i psihijatrijske bolnice, kao i proizvodnja i prodaja električne energije “Elektroprivredi Srbije” (EPS) i unapređenje energetske efikasnosti pomenute škole i psihijatrijske bolnice. 

Svake godine posle žetve na poljima PKB-a ostaje velika količina neiskorišćene otpadne biomase (sojina slama, kukuruzovina i slično) koja predstavlja značajan energetski izvor. Ukupna investicija u novo postrojenje iznosi oko 2,58 miliona Evra, a ulaganje u mere energetske efikasnosti iznosi još oko 2,588 miliona evra. Za izgradnju infrastrukture potrebno je ulaganje od 2,57 miliona evra. U već izgrađenom CHP postrojenju snage 1,5 MW za zagrevanje plastenika u PKB-u, površine oko 1ha uspešno se koristi sojina slama kao osnovno gorivo. Postojeće postrojenje uspešno radi več tri godine. 

Ukupna potrebna toplotna snaga za grejanje objekata u Padinskoj Skeli iznosi oko 3MW, (za plastenike površine jednog hektara potrebno je 1.5 MW, za upravni zgradu od 130 m2,  potrebno je oko 25 kW, za školu oko 600 kW i za bolnicu je potrebno 1,3 MW). 

Ovo je prvi projekat koji obuhvata kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije iz obnovljivog izvora u Srbiji. Može se očekivati da ovaj pilot projekat u budućnosti odigra pionirsku ulogu u uvođenju ovakvog vida kombinovane proizvodnje energije i u drugim krajevima Srbije. 

Ugovor koji je danas potpisan predstavlja i početak realizacije prioritetnih projekata koji je Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine predstavilo 14. decembra 2012. godine. Među projektima koji su predstavljeni (listu prioritetnih projekata možete preuzeti OVDE)  nalazi se i projekat koji će na osnovu potpisanog sporazuma biti realizovan. 

Preko svog Ministrastva za ekonomske poslove (SECO), Švajcarska pruža podršku Srbiji u sektoru elektroenergetike još od 1999. godine. Ta podrška je počela sa pružanjem hitne pomoći koja se sastojala od uvoza, ugradnje i kompletiranja hitno potrebne tehničke opreme i rezervnih delova. Četvorogodišnji projekat u cilju unapređenja i modernizacije Nacionalnog dispečerskog centra “Elektroprivrede Srbije” (EPS) pokrenut je 2003. godine. Švajcarska je, 2009. godine, donela odluku da finansijski podrži novi sistem praćenja i kontrole u termoelektrani “Tent B“. Ovaj projekat doprinosi održivosti proizvodnje energije u Srbiji, a novi sistem praćenja i kontrole funkcioniše od oktobra 2012. Finansijska pomoć koju je Švajcarska pružila Srbiji u sektoru elektroenergetike od 1999. godine iznosi preko 32 miliona evra.

Izvor: http://www.merz.gov.rs/lat/node/1454

Povratak...