f Srbija iduće godine predsedava energetskom zajednicom - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Srbija iduće godine predsedava energetskom zajednicom

17.12.2012

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Prof. dr Zorana Mihajlović posetila je u ponedeljak 17. decembra 2012. u Beču sekretarijat Energetske zajednice (EZ), kojom će Srbija iduće godine predsedavati i upoznala direktora EZ Janeza Kopača i njegov tim sa aktivnostima naše zemlje u oblasti energetike. 

"Mi smo zemlja koja vrlo ozbiljno shvata svoje obaveze, sa osnovnim ciljem da moramo da budemo energetski bezbedniji nego što smo bili u periodu do sada", poručila je Mihajlović nakon sastanka. 

Ona je ocenila da je veliki događaj za našu zemlju što će iduće godine predsedavati EZ i podsetila da će se u Srbiji održati Savet ministara u oktobru iduće godine, kao i Socijalni forum, koji bi trebalo da se organizuje u aprilu. 

Mihajlović je objasnila da je na sastanku u EZ bilo reči, pored direktiva koje je Srbija prihvatila na prethodnom ministarskom savetu koje će realizovati u periodu do 2020.godine, i o zakonodavnom okviru u oblasti energetike, koji se odnosi i na gas i naftu, a sve sa ciljem da budemo efikasniji i da Srbija bude zemlja čiji će energetski sektor biti dovoljno stabilan. 

Prema njenim rečima, aktivnosti u oblasti energetike imaju za cilj da Srbija bude energetski bezbedna, a to znači da ima dovoljne količine energenata. 

Mihajlović je dodala da se u prethodnom periodu dosta kasnilo, pre svega u podzakonskoj regulativi i izrazila nadu da će to izgledati potpuno drugačije. 

‘’U Srbiji je od danas u javnoj debati novi zakon o energetskoj efikasnosti, pripremili smo nove "fidin" tarife i radimo na strategiji razvoja energetike koja treba da bude gotova početkom naredne godine’’, objasnila je ona. 

Direktor sekretarijata EZ Janez Kopač, koji je početkom ovog meseca stupio na ovu dužnost, izjavio je da se raduje što će Srbija iduće godine predsedavati ovom organizacijom, dodajući da postoji odlična saradnja sa nadležnim ministarstvom i novim ministrom. 

Glavni prioritet EZ u idućoj godini, kako je ukazao, biće preuzimanje zakonodavstva iz takozvanog Trećeg energetskog paketa, koji je usvojen na prošlom Savetu ministara održanom u Budvi. 

Taj Paket mora biti usvojen do 2015., a na njemu treba odmah da počne rad, poručio je Kopač, dodajući da je neophodno da se pripreme novi energetski zakoni. 

Izvor: http://www.merz.gov.rs/lat/node/1450

Povratak...