f EFS i "Iskra sistemi" razvili rešenja za energetsku efikasnost - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

EFS i "Iskra sistemi" razvili rešenja za energetsku efikasnost

14.12.2012

Ekonomski fakultet iz Subotice i preduzeće “Iskra sistemi” iz Slovenije zajednički su razvili rešenja čijom primenom se može ostvariti ušteda u protrošnji energije i do 40 odsto. Kako je prezentovano danas na fakultetu u Subotici, potrebna infrastruktura i softverska rešenja nastala su zajedničkom realizacijom projekta “Monitoring energetske efikasnosti u objektima krajnjih korisnika u realnom vremenu – Energymon”.

Kako je na današnjem skupu predstavio savetnik za informaciona rešenja energetske efikasnosti u preduzeću “Iskra sistemi” Aleš Poliš, projektom je razvijen sistem koji omogućuje praćenje potrošnje energije, kao i pokazivači efikasnosti, što zapravo čini alat koji omogućava identifikovanje mogućnosti za potencijalne uštede. On je precizirao da se ti alati mogu koristiti za praćenje potrošnje svih energenata koji se koriste za zagrevanje, rasvetu, hlađenje prostorija i slično. Poliš je dodao da je jedan od zadataka ovog projekta bio pronalaženje i upotreba alata koji mogu imati široku rasprostranjenost, odnosno da se mogu jednostavno i masovno koristiti.

Jedan od učesnika u projektu “Energymon” je Ekonomski fakultet Subotica, na čijim zgradama je su testirani pomenuti alati u toku dve godine, gde je merana potrošnja toplotne i električne energije, kao i utrošak vode. Prema rečima profesora Saše Bošnjaka, nakon instaliranja pomenutih alata, praćenja potrošnje energije i sagledavanja potencijalnih ušteda, načinjeni su prvi koraci. Tako je, prema njegovim rečima, zamenom prozora na slušaonicama ostvarena uštetda u potrošnji energije za zagrevanje u ovoj grejnoj sezoni od 10 do 15 odsto u odnosu na ranije godine.

Nakon završetka ovog projekta, koji je sufinansirala Evropska unija, a podržali slovenačko i naše ministarstvo za prosvetu i nauku, postoji mogućnost da on preraste u “proizvod” koji bi na tržištu Srbije, u ime “Iskra sistema” zastupao Ekonomski fakultet iz Subotice.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/ekonomija/efs-i-iskra-sistemi-razvili-re-enja-za-energetsku-efikasnost

Povratak...