f Promocija EVS-a: Putujem u Evropu i volontiram! - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Promocija EVS-a: Putujem u Evropu i volontiram!

17.12.2012

Da li želiš da živiš u Francuskoj godinu dana i upoznaješ mentalitet, običaje i kulturu te romantične zemlje a da pritom učiš jezik, sklapaš poznanstva i pomažeš lokalnoj organizaciji u sprovođenju njihovog programa...,  da upoznaš španski temperament dok realizuješ neku svoju ideju ili da iskusiš život u slovačkim planinama? Sanjaš li o tome da budeš koristan/a društvu i da pomogneš? Želiš li da upoznaš mnogo novih neobičnih ljudi  iz najrazličitijih krajeva Evrope koji su kao i ti krenuli u avanturu koja će se pamtiti ceo život? Hoćeš li da saznaš kako je živeti u nekom drugom gradu, zemlji, društvu? Kakav je osećaj imati cimera/ku iz Holandije ili Rumunije? Želiš li da preuzmeš inicijativu i pišeš projekte koji će biti realizovani u okviru tvog volonterskog boravka? I sve to besplatno, o trošku Evropskog volonterskog servisa koji je osnovan sa ciljem da svaki mladi Evropljanin upozna kontinent na kom živi i ljude koji ga okružuju bez obzira na granice. Volontiranje po programu EVS- a je pravo koje ima svako od svoje 18. do 30. godine.

Promocija Evropskog volonterskog servisa pod nazivom Putujem u Evropu i volontiram održaće se u ponedeljak, 17. decembra sa početkom u 19.30 časova u Omladinskom klubu „Skladište“.

Interaktivnu promociju, na kojoj ćeš svojim vršnjakinjama moći da postaviš pitanja i interesuješ se o svim pojedinostima ove šanse koju treba iskoristiti, vodiće Sonja Velić, članica Volonterskog kultur kluba Fondacije „Danilo Kiš“, kao i Sabina Roža, volonterka koja je svoju EVS šansu iskoristila volontirajući u Španiji i koja će ovom prilikom podeliti svoja internacionalna iskustva predstavljajući svoj volonterski život „na španski način“.

Fondacija “Danilo Kiš“ je akreditovana za program Evropskog volonterskog servisa od juna 2010. godine. Zadatak zaposlenih u Fondaciji je da pošalju budućeg EVS volontera u drugu evropsku organizaciju tako što će napisati projekat za njega i ugovoriti i dogovoriti sve u vezi sa njegovim odlaskom, kao i da ugošćuje volontere iz drugih evropskih zemalja.

Dođi da saznaš  koja su tvoja prava i šanse za putovanje u Evropu!

                Sonja Velić, diplomirani psiholog, rođena je 21.oktobra 1988. godine u Subotici. U poslednjih pet godina, paralelno sa formalnim obrazovanjem, kao članica nekoliko nevladinih organizacija i Volonterskog kultur kluba Fondacije „Danilo Kiš“, redovno učestvuje na treninzima, seminarima, omladinskim razmenama, radionicama i volonterskim akcijama, tokom kojih je imala priliku da se  upoznaje sa projektom Mladi u Akciji i Evropskim volonterskim servisom (EVS) koji je deo tog projekta.

Tokom 2011. godine postaje EVS mentor za dva internacionalna volontera (u Fondaciji „Danilo Kiš“) sa kojima kroz individualne sastanke i pomoć u konstruisanju i sprovođenju plana učenja, radi na njihovoj adaptaciji na novu životnu sredinu. Svoje znanje i iskustvo vezano za EVS proširuje učešćem na treninzima „Let's EVS now“ u Subotici  i „EVS SUPERMEN- trening za EVS SUPERvizore i MENtore“ u Beogradu, realizovanim u okviru MUA projekta. Želju da i sama postane EVS volonter potvrđuje svakodnevnom pretragom baze organizacija akreditovanih za EVS, u potrazi za što boljim projektom koji će joj pružiti izuzetno iskustvo i šansu za lični razvoj. 

Sabina Roža je rođena 1990. godine u Bačkoj Topoli  gde je završila i  Gimnaziju. Studentkinja je filozofije  na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Provela je šest meseci volontirajući preko Evropskog volonterskog servisa u Andaluziji (Španija). Izuzev španske kulture, tamo je upoznala jedan potpuno novi svet, fantastičan jezik i istoriju države. Trenutno živi u Bačkoj Topoli, piše za omladinski časopis  „Képes Ifjúság”. Od sledećeg septembra planira da studira španski jezik u Mađarskoj

Izvor:Fondacija DANILO KIŠ

 

Povratak...