f Nis i Energovind grade vetropark - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Nis i Energovind grade vetropark

14.12.2012

Naftna industrija Srbije i kompanija Energovind potpisale su danas sporazum o izgradnji vetroparka Plandište, u koju će biti uloženo 160 miliona evra.

Sporazum su potpisali generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i predstavnik akcionara kompanije "Energovind" Goran Novaković.

To će biti prvi vetropark u Srbiji, u okviru koga će biti izgradjena 34 vetrogeneratora, ukupne snage 102 megavata.
NIS i Energovind će imati po 50 odsto akcija u tom projektu, uz mogućnost učešća još jedne francuske kompanije u tom poslu, najavio je Kravčenko na konferenciji za novinare, posle potpisivanja sporazuma.
Izgradnja vetroparka u Plandištu počeće sledeće godine, a biće završena u 2014. godini, kazao je on i dodao da su NIS i Energovind već dobili dozvolu za izgradnju te vetrolektrane.
NIS će u taj projekat, kako je istakao, uložiti oko 23 miliona evra, a ostatak novca će obezbediti banke i proizvodjači opreme.
Direktor NIS-a je rekao da su u toku konsultacije o izboru dobavljača opreme i izvodjača gradjevinsko-montažnih radova, koji će biti završeni do marta i dodao da je taj projekat u skladu sa strategijom razvoja NIS-a do 2020. i njene transformacije u energetsku kompaniju.

Kravčenko je istakao da nije ništa novo u svetu da se naftno-gasne kompanije bave i proizvodnjom struje iz obnovljivih izvora energije.
Planirano je da struju iz tog vetroparka otkupljuje Elektroprivreda Srbije (EPS) i da se ta investicija isplati u toku 12 godina koliko je investitorima garantovana podsticajna otkupna cena za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, rečeno je na konferenciji i istaknuto da će se u tom vetroparku proizvoditi najmanje 212 gigavat-časova električne energije godišnje.
Novaković je ponovio da će to biti prva vetroelektrana u Srbiji, čime će se Srbija približiti ostalim zemljama regiona i Evrope, koje već uveliko koriste energiju vetra za proizvodnju električne energije.
On je napomenuo da je kompanija Energovind prethodnih pet godina vršila niz radnji i priprema za realizaciju tog projekta, kao što su merenje jačine vetra, procene uticaja na životnu sredinu i pregovarala sa proizvodjačima opreme i turbina.

Kompanija Energovind, koja je osnovana 2005. godine pre svega za razvoj, izgradnju i upravljanje vetroparkovima, planira izgradnju još nekoliko vetroelektrana u Srbiji, najavio je Novaković.
Predsednik opštine Plandište Milan Selaković ukazao je na značaj tog projekta za razvoj i zapošljavanje ljudi u toj siromašnoj opštini, istakavši da će ta opština maksimalno izaći u susret investitorima.

Izvor: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=12&dd=14&nav_id=669117

Povratak...