f Saradnja RAC i savetnika za sanaciju jezera Palić - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Saradnja RAC i savetnika za sanaciju jezera Palić

27.11.2012

Juče je u organizaciji Regionalnog Arhus centra Subotica, na Otvorenom univerzitetu održano predavanje namenjeno studentima master studija Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

Pred oko četrdsetak prisutnih, najpre je koordinator marketing aktivnosti RAC, Ljiljana Krajnović, govorila o dosadašnjim aktivnostima, kao i mogućnostima korišćenja ovog centra. Takođe, studenti su imali priliku da saznaju nešto više o Zakonu o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u oblasti životne sredine.

O rešavanju problematike kvaliteta vode Palićkog jezera, govorio je GIZ-CIM ekspert, savetnik za sanaciju jezera Palić iz Park Palić d.o.o dipl. hidrolog Michell Rohmann. Prema njegovim rečima veliki problem, kada je u pitanju zagađenost vode, predstavljaju tri ključna faktora: Uticaj otpadnih voda, nepostojanje kanalizacione mreže, kao i uticaj poljoprivrede. Kako je naveo, prioritet predstavlja izgradnja kanalizacione mreže s ciljem smanjenja zagađivanja. Smanjenje ulivanja nutrijenata, uglavnom fosfora, jedini je način rešavanja problema. Podsetio je i da se ulivanjem otpadnih voda iz kanalizacije problem iz Palićkog jezera prenosi na jezero Ludaš. Takođe, neophodno je postavljanje zaštitnog pojasa između vode i njiva, da bi se sprečilo ulivanje đubriva, herbicida i pesticida u jezero. On je naveo da je funkcionisanjem novog prečistača otpadnih voda u poslednje tri godine za 90 odsto smanjeno ulivanje štetnih materija u Palićko jezero.

Studentima je predstavljeno i dvanaest koraka akcionog plana za rešavanje ovih problema.

Nakon diskusije, gosti su imali priliku da posete prostorije Regionalnog Arhus centra i dobiju informacije o mogućnostima uključivanja u njegov rad.

Povratak...