f Nastavak uspešne saradnje - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Nastavak uspešne saradnje

19.11.2012

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja prof. dr Milan Bačević vratio se iz dvodnevne posete Moskvi,  gde je održano XI zasedanje Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Srbije i Ruske Federacije.

Ministar je u svojstvu koopredsednika sa srpske strane i šefa delegacije Vlade Srbije, potpisao Protokol, kojim su razmotrena i precizirana pitanja iz oblasti ekonomske saradnje, zatim saradnje u  oblasti energetike, finansijsko bankarskog sektora, pravno –ugovornih odnosa i borbe protiv kriminala.

 

Razmatrani su konkretni predlozi, koji će doprineti realizaciji projekata od strateškog značaja za našu zemlju, a pre svega  “Južni tok“, čijom izgradnjom Srbija postaje regionalna sila u gasnom sektoru.

Prof. dr Milan Bačević najavio je da će Narodna  skupština Srbije na prvoj sednici u decembru staviti na dnevni red predlog Zakona o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti radi izgradnje gasovoda “Južni tok“.

“Završen je prostorni plan posebne namene za realizaciju gasovoda “Južni tok“ i rok za javni uvid u taj dokument ističe 6. decembra. Nakon toga, narodni poslanici  će se  na prvoj sednici izjasniti o već pripremljenom nacrtu zakona kojim će taj projekat dobiti status od nacionalnog značaja“, rekao je Bačević.

Pripremni radovi  počeće u decembru 2012. godine, dok će  radovi na izgradnji samog  gasovoda  u Srbiji početi 2013. godine.

Takođe, jedna od značajnih tema bila je realizacija  ruskog kredita od jedne milijarde dolara za pomoć srpskom budžetu za ovu i sledeću godinu.

Ministar Bačević je najavio da bi se prva tranša kredita u iznosu od 300 miliona dolara mogla očekivati do kraja godine.

Načelni sporazumi o svim pitanjima koja su razmatrana između dve zemlje,  stvoreni su potpisivanjem Protokola 4. septembra, takođe u Moskvi. Sad treba da ih potvrdi ruska Vlada, i to se očekuje u najskorije vreme.

Nakon zasedanja Međuvladinog komiteta za saradnju, učesnici su se saglasili, da visok nivo saradnje dve zemlje zasnovan na tekućim i predviđenim projektima predstavlja čvrst temelj za izgradnju strateškog partnerstva Rusije i Srbije.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/nastavak-uspesne-saradnje/#more-1979

Povratak...