f Ekonomičnije i energetski efikasnije grejanje u OŠ „Sveti Sava“ - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ekonomičnije i energetski efikasnije grejanje u OŠ „Sveti Sava“

13.11.2012

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i član Gradskog veća zadužena za obrazovanje dr Etela Jerinkić obišli su danas Osnovnu školu „Sveti Sava“ gde su nedavno okončani radovi na izgradnji kompletne gasne instalacije. Gradonačelnik Dulić je rekao da je grad Subotica, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice za realizaciju ove investicije i prelazak sa grejanja na lož ulje na grejanje na gas obezbedio 4,5 miliona dinara.

- Stara kotlarnica je bila zastarela, nefunkcionalna i neekonomična, ali i havarisana, pa smo ovom investicijom obezbedili ne samo da se nastavno-obrazovni proces odvija u skladu sa planom i programom škole nego smo omogućili i energetski efikasno grejanje. Na ovaj način smo obezbedili i da se zaštiti životna sredina, ali i da računi za grejanje u perspektivi budu značajano manji. Nastavićemo i dalje da ulažemo u školske objekte sa namerom da našoj deci omogućimo školovanje u skladu sa standardima kojima težimo, naglasio je Modest Dulić.

Etela Jerinkić je kazala da je realizacijom ove investicije povećana bezbednost učenika, što je, kako je rekla, važan aspekt, jer je stara kotlarnica bila dotrajala i postojala je mogućnost da dođe do havarije ili nekih neželjenih događaja.

- Za gasifikaciju OŠ ’Sveti Sava’ Lokalna samouprava je izdvojila tri i po miliona dinara. Sledeći korak će biti uređenje sportskih terena u dvorištu škole. U saradnji sa članom Gradskog veća zaduženim za sport Nemanjom Simovićem već smo uradili neke planove i projekte, tako da će se ubrzo i to realizovati. Na taj način ćemo, takođe, popraviti uslove za vaspitno-obrazovni rad i obezbediti bolji kvalitet obrazovnog procesa, istakla je Etela Jerinkić.

Uz zahvalnost svima koji su na bilo koji način doprineli da se osavremeni rad u ovoj školi, v. d. direktora OŠ „Sveti Sava“ mr Mirjana Lončarević izrazila je nadu da će se nastaviti sa ulaganjima u osavremanjavanje objekta ili nastave.

- Naši učenici su veoma ambiciozni i vredni i zaslužuju savremene uslove za rad. Škola postoji od 1965. godine, trenutno je pohađa 605 đaka uključujući i 42 učenika isturenog odeljenja na Bikovu. Školu pohađaju i deca iz četiri prigradska nasalja – Mikićeva, Malog Palića, Bikova i Klise. Radimo u dve smene, što je do sada, zbog grejanja u vreme kada škola nije popunjena, predstavljalo problem. Mislim da ćemo realizacijom ovog projekta napraviti veliku uštedu, tako da će se ubuduće sredstva namenjena za grejanje moći da preusmere u neko drugo osavremenjivanje objekta ili nastave, kaže Mirjana Lončarević.

 

Izvor: http://www.subotica.rs/sr/6302/ekonomicnije-i-energetski-efikasnije-grejanje-u-os-sveti-sava

Povratak...