f Potpisana Povelja o energetskoj efikasnosti - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Potpisana Povelja o energetskoj efikasnosti

13.11.2012

U Plavoj sali Gradske kuće održan je drugi regionalni forum pod nazivom „Energetski svesni i efikasni“, čiju realizaciju podržava Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru projekta „Podizanje svesti o energetskoj efikasnosti kod donosilaca odluka na lokalnom nivou u Srbiji“, a zajednički organizuju Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Beogradska otvorena škola (BOŠ).

Tokom foruma, predstavnici grada Subotice i više vojvođanskih opština svečano su potpisali Povelju gradova i opština o energetskoj efikasnosti sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija, čime su lokalne samouprave potpisnice iskazale posvećenost načelima racionalnog gazdovanja energijom.

Član Gradskog veća zadužen za investicije Dragi Vučković je, tim povodom, kazao da grad Subotica radi na izradi Strategije lokalnog održivog razvoja po programu „Eksčejndž 3“, da od proleća 2013. počinje projekat „Eksčejndž 4“ i da će Grad morati da realizuje sve teme koje su vezane za energetsku efikasnost, održivi razvoj i implementaciju inovativnih tehnologija kako bi bili sredina koja je ekološki i energetski svesna.

- Iako će to biti investicija i trošak, mi ćemo, zapravo, uštedeti. Ukoliko budemo uspešni u tome da naše resurse i našu zemlju posmatramo ne kao nešto što smo nasledili nego kao nešto što smo pozajmili od budućih generacija, utoliko će i te generacije biti zahvalnije što smo već sada razmišljali na taj način. Ovakvi forumi potvrđuju posvećenost toj temi i mi ćemo sa svim stručnim službama učestvovati u implementaciji svih modernih inovativnih tehnologija u vezi energetske efikasnosti, rekao je Vučković.

Miodrag Gluščević, iz Stalne konferencija gradova i opština – Saveza gradova i opština Srbije, smatra da ima dosta predrasuda da je energetska efikasnost samo gašenje svetla, odnosno štednja nauštrb komfora i standarda.

- To nije tačno. Energetska efikasnost predstavlja racionalno gazdovanje energijom uz zadržavanje i poboljšanje kvaliteta usluga koje se nude, istakao je Glušćević.

Maja Matejić, iz Programa za razvoj Ujedinjenih nacija, rekla je da projekat traje tri godine i da se radi na razvijanju svesti lokalnih donosilaca odluka o pitanjima energetske efikasnosti.

- Mi i obučavamo nadležne u opštinama kako da se bave energetskom efikasnošću na lokalnom nivou, prvenstveno komunalnim uslugama i javnim zgradama, kazala je Maja Matejić.

Do kraja godine biće organizovana još dva regionalna okupljanja, u Nišu (20. novembra) i Beogradu (4. decembra).

Izvor: http://www.subotica.rs/sr/6303/potpisana-povelja-o-energetskoj-efikasnosti

 

Povratak...