f Klimatske promene prete kafi - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Klimatske promene prete kafi

13.11.2012

Rast temperatura izazvan klimatskim promenama mogao bi da dovede do iskorenjivanja divljih vrsta kafe arabike u roku od samo 70 godina, što preti genetskoj održivosti jedne od osnovnih agrarnih sirovina, upozoravaju stručnjaci Kraljevske botaničke bašte Kju, u Londonu.

Komercijalni uzgajivači kafe će i nakon toga moći da je gaje na plantažama ukoliko joj obezbede potrebne uslove, ali bi gubitak divljih vrsta, koje poseduju veću genetsku raznolikost, doveo u pitanje dugoročni opstanak te kulture, budući da bi bila otežana borba sa bolestima i nametnicima koji je napadaju, prenosi Rojters.

Britanski tim je, u saradnji sa etiopskim stručnjacima, došao do zaključka da će do 2080. godine nestati 38 do 99,7 odsto površina pogodnih za život divljih sorti kafe arabike, koja je veoma osetljiva na klimatske uslove, pa je i promena od nekoliko stepeni Celzijusa za nju fatalna.

Stručnjaci naglašavaju da su navedene prognoze čak i konzervativne, budući da njima nisu obuhvaćeni negativni efekti znatne deforestacije kojoj su izložene Etiopija i Južni Sudan, još jedna oblast u kojoj uspevaju divlje vrste arabike.

Kultivisana arabika ima udeo od nešto preko 60 odsto u svetskoj proizvodnji kafe. Ove godine je u svetu proizvedeno oko 4,86 miliona tona arabike, čija veleprodajna cena dostiže 16 milijardi dolara.

Izvoz arabike je od ključnog značaja za privrede Brazila, Etiopije i Sudana, zemalja u kojima od ove kulture žive milioni ljudi.

Izvor: http://www.zivotnasredina.com/klimatske-promene-prete-kafi/

Povratak...