f Zaštita sredine važnija od eksploatacije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zaštita sredine važnija od eksploatacije

08.11.2012

Srbija mora da istražuje nalazišta mineralnih resursa, ali bi prvenstveno trebalo voditi računa o zaštiti životne sredine, zaključak je sa debate na kojoj se raspravljalo o ekonomskoj dobiti, ali i ekološkim rizicima koje eksploatacija nikla nosi.

U Beogradu održana debata "Nikl: ekonomska dobit i ekološki rizik" na kojoj je ocenjeno da Srbija mora da istražuje nalazišta mineralnih resursa da bi znala sa kolikim prirodnim bogatstvom raspolaže, ali prvenstveno mora da vodi računa o zaštiti životne sredine.

Na debati koju su organizovali Centar za demokratiju i nemačka Fondacija Fridrih Ebert, rečeno je da su mineralni resursi strateške sirovine i da o njima u tom smislu mora da se razmišlja, ali da oni moraju da budu iznad ekonomskih sloboda.

Predstavnici lokalnih samouprava na čijim teritorijama bi trebalo da se vrše istraživanja nikla, zabrinuti su da bi tim procesom bila zagađena životna sredina, uz ocenu da je "istraživanje uvod u eksploataciju nikla na mala vrata".

Oni su se zapitali da li je ekonomska korist od eksploatacije nikla toliko velika da se isplati uništiti zdravlje ljudi i najlepši predeo Srbije - Bukulju, Oplenac i Rudnik.

Predstavnici Aranđelovca, Vrnjačke Banje i Trstenika su istakli da usvojeni prostorni planovi tih područja ne predviđaju eksploataciju nikla, već su usmereni na razvoj poljoprivrede i turizma, odnosno da ostanu zdrava ekološka sredina.

Naveli su i da su tek posle nekoliko meseci od izdavanja dozvole za istraživanje nikla na njihovim područjuma bili upoznati sa tim i zatražili su od vlasti potpunu transparentnost prilikom donošenja svih odluka o istraživanju i eksploataciji nikla.

Ne postoji bezbedna eksploatacija nikla

Akademik Dragomir Vitorović rekao je da je netaknuta priroda najveće blago 21. veka i da se, kad se govori o niklu, tema pogrešno skreće na toksičnost koja je neosporna, jer teški metali spadaju u toksične supstance, ali se ne pominje ugroženost životne sredine od eventualne prerade ruda.

Na debati je rečeno i da nigde u svetu u praksi nema bezbedne eksploatacije nikla, kao i da nema dovoljno podataka na osnovu kojih bi se sagledali svi ekološki aspekti eksploatacije i prerade rude nikla u Srbiji.

Vlasnik kompanije "Srbija nikl" Radoslav Vučković rekao je da će ta kompanija, koja već ima koncesije za istrazivanja po 100 kvadratnih kilometara u okolini Topole, Aranđelovca i Kragujevca, i u okolini Trstenika i Vrnjačke Banje po fazama utvrđivati da li tamo ima nikla.

Prema njegovim rečima, prvo bi se radilo istražno bušenje, a onda ukoliko se pokaže da rude ima uraditi studija izvodljivosti da bi se videlo da li je isplativo vađenje rude i treća faza je izgradnja fabrike i otvaranje rudnika.

Vučković je rekao da su nalazišta nikla u Srbiji lateritska odnosno nastala raspadanjem stena, i da se procenjuje da bi se uz proizvodnju koju je predložila ta kompanija za 25 godina obezbedilo godišnje 45.000 tona nikla i 5.000 tona kobalta, a bilo bi zaposleno i oko 5.000 radnika.

Izvor: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomija/1207846/Za%C5%A1tita+sredine+va%C5%BEnija+od+eksploatacije.html 

Povratak...