f Povučen predlog energetskog sporazuma sa Italijom - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Povučen predlog energetskog sporazuma sa Italijom

01.11.2012

Vlada je iz skupštinske procedure povukla predlog ratifikacije energetskog sporazuma Srbije i Italije, a Sanda Rašković-Ivić (DSS) tražila je od ministarke Zorane Mihajlović objašnjenje, prethodno iznevši svoj stav ovom sporazumu, budući da je kao naš ambasador delom prisustvovala njegovom potpisivanju.

Ona je kazala da je ovo „neokolonijalni sporazum” kojem je zajedničko da Srbija daje svoje nacionalne resurse, svoje hidropotencijale i vetropotencijale kompanijama, pretežno u italijanskom vlasništvu”.

Prema njenim rečima: „Srbija praktično poklanja, a italijanske firme će da izvoze tu zelenu energiju u Italiju, koja je obavezna da do 2020. godine najmanje trećinu energije proizvede kao zelenu, a Srbija će istu direktivu o obaveznoj zelenoj energiji prihvatiti tokom novembra, što znači da će od 2020. godine morati da proizvodi zelenu energiju iz mnogo skupljih obnovljivih izvora, kao što su geotermalni izvori i biomasa”.

Mihajlovićeva je rekla da je ovaj sporazum povučen zbog „dodatnih aktivnosti, neophodnih da bi aneks pripadajućih projekata bio kompletan”. Ona je podsetila da ovo nije sporazum samo između Srbije i Italije, već tu učestvuje i Republika Srpska s obzirom na to da su obuhvaćene i elektrane na srednjoj Drini.

Mihajlovićeva je dodala: „Neke stvari su se promenile od potpisivanja sporazuma. Ono što je ministarstvo već pokrenulo jeste preispitivanje energetskih dozvola. Kad neko dobije energetsku dozvolu, on ima obavezu šta treba da uradi za dve godine koliko ona traje. Ukoliko to ne uradi, mi ćemo pravilnicima urediti da povučemo određene konsekvence”.

Izvor: http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Povucen-predlog-energetskog-sporazuma-sa-Italijom.lt.html

Povratak...