f Stovarište uglja u banji u Ljigu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Stovarište uglja u banji u Ljigu

20.10.2012

Uz samu bušotinu lekovite vode u Ljiškoj banji istovareno je nekoliko tona uglja, objavio je danas Ljiški informativni servis i upozorio na mogućnost zagadjenja izvorišta jer je bušotina "zacevljena samo do 50 metara".

Servis je uz tu informaciju na drštvenoj mreži Fejsbuk objavio i fotografiju istovarenog uglja.

Proteklih dana objavljeno je da je "neko uzorao baštu uz samu bušotinu i zasadio povrće i posejao kukuruz", te da su tu "ove godine bile gomile smeća i stovarište drva".

Ljiški informativni servis je zbog toga pokrenuo akciju spasavanja Ljiške banje, što je rezultiralo "ponovnim puštanjem česme s lekovitom vodom".

U toku je akcija za ponovno otvaranje rehabilitacionog centra u toj banji, koji je godinama uspešno radio, a ugašen je 2000-ih pošto su čitav kompleks sa hotelom "Ljig", odlukom tadašnjih lokalnih vlasti, preuzele Beogradske elektrane.

Izgradnju centra su svojevremeno finansirali SIZ za zdravstveno osiguranje sa sedam miliona dinara i SUBNOR Ljiga sa 25.000 maraka.

Od Skupštine opštine Ljig se zahteva da zaštiti svoja osnivačka prava u RH centru i od Beogradskih elektrana zatraži njegovo ponovno otvaranje.

Do sada je prikupljeno više od 300 potpisa gradjana, koji podržavaju akciju Ljiškog informativnog servisa, a Upravni odbor Beogradskih elektrana je, prema tom izvoru, zatražio da se imovina sa lokalnog preduzeća "Suvobor" vrati u vlasništvo Beogradskih elektrana.

Kako se precizira, zbog odredaba Zakona o energetici Srbije, Begradske elektrane su morale pre nekoliko godina da tu imovinu "prebace na 'Suvobor' ali su zadržale upravljačka prava".

Kupališni kompleks kod hotela "Ljig", uz Ibarsku magistralu na izlazu iz varoši ka Gornjem Milanovcu, 2000. godine je odlukom nadležnih državnih institucija proglašen za banju. Takodje se navodi da je u registru banja Srbije Ljiška banja upisana kao osma.

bzv/alo/dar


Izvor : (Beta), http://www.zelenasrbija.rs/srbija/3238-stovarite-uglja-u-banji-u-ljigu?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ZSrbija+%28Zelena+Srbija+RSS+Kanali%29

Povratak...