f “Geološki istražni radovi rude nikla u Republici Srbiji“ - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

“Geološki istražni radovi rude nikla u Republici Srbiji“

12.10.2012

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, u petak 12. oktobra 2012. godine organizovali su Okrugli sto na temu “Geološki istražni radovi rude nikla u Republici Srbiji“.

Učesnici Okruglog stola bili su eminentni stručnjaci iz oblasti geologije i rudarstva, profesori Univerziteta, članovi Srpske  akademije nauka i umetnosti, predstavnici Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Srbije, Ministarstva zdravlja, Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Instituta za nuklearne tehnologije, predstavnici  kompanija koje su dobile rešenja za istražna prava, predstavnici zainteresovanih opština. 

Ispred ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, prisustvovali su državni sekretar mr Tomislav Šubaranović, pomoćnik ministra Zoran Danilović i posebni savetnik Dragoljub Laković.

Na samom početku prisutne je pozdravio dekan Rudarsko-geološkog fakulteta prof. dr Vladica Cvetković, naglasivši da je upravo fakultet mesto gde treba da se razgovara o geološkim  istraživanjima. Potom je prof. dr Rade Jelenković izložio  tehnologiju procesiranja rude nikla, objasnivši da interesovanje za istraživanje ove rude datira od 1950. godine prošlog veka. Naglasio je  da ni jedna od geofizičkih metoda istraživanja nema štetnog uticaja na životnu sredinu.

Posebni savetnik u Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Dragoljub Laković izrazio je spremnost Ministarstva da prihvati sve dobronamerne sugestije, ali samo ukoliko nisu u koliziji sa važećim propisima.

“Ministarstvo i resorni ministar neće povući ni jedan jednostrani potez i postupaće isključivo u interesu građana Srbije“, rekao je Laković.

Cilj organizovanja skupa na kome je “struka“ imala priliku da kaže svoje mišljenje je ispunjen, čuli su se različiti stavovi i razni ljudi su se pogledali u oči i rekli šta misle.

Mineralni resursi su razvojni resursi u svim zemljama sveta i Srbija kao i svaka druga zemlja treba da zna sa čime raspolže i koliki su joj potencijali.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/okrugli-sto/#more-1377

Povratak...