f Vek zaštite Deliblatske peščare - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Vek zaštite Deliblatske peščare

17.10.2012

Javno preduzeće (JP) "Vojvodinašume" u saradnji sa drugim šumarskim institucijama i institucijama za zaštitu prirode, obeležiće sutra u Master centru u Novom Sadu, stogodišnjicu prvog stavljanja pod zaštitu delova Deliblatske peščare, kao prirodnih spomenika. 

Deliblatska peščara

Početak zaštite Deliblatske peščare prvi put je ustanovljen 1912, kada je izdvojeno pet delova površine od 300 hektara na lokalitetima Rošijana i Crni vrh, zbog očuvanih iskonskih karakteristika šumo-stepskih zajednica.

Deliblatska peščara kao najveća evropska kontinentalna peščara, predstavlja područje sa posebnim karakteristikama biotopa jedinstvenog u Evropi.

U pitanju je poslednja i najveća oaza peščarske, stepske, šumske i močvarne vegetacije Panonske nizije, kao jedan od najvećih centara biodiverziteta u Evropi i područje od izvanredne, univerzalne vrednosti za zaštitu prirode i nauku.

Deliblatska peščara je krajem 1977. proglašena za Specijalni prirodni rezervat, a 2002. za Specijalni rezervat prirode.

Program obeležavanja jubileja će se sastojati od nekoliko prezentacija koje će na najbolji način predstaviti vrednosti i značaj zaštite Deliblatske peščare, sa osvrtom i na ostala prirodna dobra kojima upravlja JP "Vojvodinašume", navedeno je u saopštenju.

Izvor: http://www.pressonline.rs/nedeljnici/press-green/vek-zastite-deliblatske-pecare

Povratak...