f Srpska eko-kuća koja se sama greje predstavljena u Ženevi - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Srpska eko-kuća koja se sama greje predstavljena u Ženevi

11.10.2012

Samogrejna ekološka kuća akademika i pronalazača Veljka Milikovića iz Novog Sada, predstavnik je Republike Srbije na izložbi najuspešnijih primera održive gradnje u Palati nacija u Ženevi, saopštio je danas Istraživačko-razvojni centar Veljko Milković. 

Pod nazivom "Building the Future We Want", izložbu fotografija na kojoj su predstavljeni najbolji primeri održive gradnje i zelene arhitekture iz zemalja UNECE regiona, organizovali su UNECE komitet (Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu) i njen Komitet za stanovanje i upravljanje zemljištem. 

Članice ovog regiona su evropske zemlje, ali i zemlje Severne Amerike (Kanada i SAD), Centralne Azije (Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan), kao i Zapadne Azije (Izrael). Izložba se organizuje povodom održavanja "Svetskog dana habitata. 

Kako je navedeno, želja organizatora je da "predstavljanjem najuspešnijih rešenja u zgradarstvu koja su postigla naprednije energetske standarde, naglase značaj zdravog stanovanja i inovacija u izgradnji objekata za održivu budućnost". 

Na izložbi je prikazana eko kuća sagrađena 1994. godine u naselju Nemanovći u okolini Novog Sada čiji je vlasnik dipl. inž. Aleksandar Nikolć koji je radio izvođački projekat za taj objekat. 

Koncept eko kuće, prema rečima Milkovića, "zasniva se na upotrebi pasivne solarne arhitekture čime se ostvaruju višestruke uštede: u grejanju do 85 odsto, u hlađenju 100 odsto, osvetljenju do 30 odsto i građevinskom materijalu do 10 odsto".

Na taj način se, kako dodaje autor, ostvaruje "stambeni objekat kod koga se sa najmanje ulaganja ostvaruju najveće uštede energije". Dve najznačajnije inovacije u odnosu na standardne kuće su zemljana zaštita i reflektujućim površine. 

Ušteda energije se postiže upotrebom reflektujućih površina – sjajnih aluminijumskih folija - postavljenih iznad i ispod prozorskih okvira kuće radi povećanja sunčevog zračenja koje je u ovom slučaju 2,5 puta veće nego kod običnih kuća. 

Razlika u odnosu na obične kuće je i u tome što je eko kuća ukopana i prekrivena zemljanim slojem, a svojim jedinom otvorenom stranom orijentisana je ka jugu čime se postiže maksimalno sunčevo zračenje. 

Ovaj koncept akademik Miliković istražuje i razvija više od tri decenije, a inspiraciju je prema njegovim rečima našao u istraživanju Petrovaradinske tvrđave. Do sada je napravljeno desetak samogrejnih eko kuća, a najveća je ona koja je i predstavljena na izložbi u Ženevi. 

Izložba se održava od 24. septembra do 15. oktobra 2012. u Palati nacija u Ženevi, a rad Milikovića je izabran na predlog Odseka za stanovanje Ministarstva građevinarstva i urbanizma Republike Srbije. 

Izvor: http://www.vesti-online.com/Slobodno-Vreme/Nauka-i-tehnologija/260466/Srpska-ekokuca-koja-se-sama-greje-predstavljena-u-Zenevi

Povratak...