f Teren zagađen metalima i organskim materijama - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Teren zagađen metalima i organskim materijama

10.10.2012

Analize Gradskog zavoda za javno zdravlje iz Beograda pokazale su da je zemljište iza Interkorda zagađeno metalima i organskim materijama. Prema mišljenju stručnjaka iz Pokrajinskog sekreterijata za životnu sredinu metan održava tinjajući dim.

Na tom prostoru se nalazi i gradska deponija, a u središtu deponije nastaje nadpritisak, pa deponijski gas prelazi u okolinu. Prosečan sastav deponijskog gasa je 35-60% metana, 37-50% ugljen-dioksida i u manjim količinama se mogu naći ugljen-monoksid, azot ,vodonik-sulfid, fluor, hlor, aromatični ugljovodonici i drugi gasovi u tragovima.

Metan je više od 20 puta štetniji po klimu i ozonski omotač nego ugljendioksid, što praktično znači da 1 tona metana oštećuje ozonski omotač  kao 21 tona ugljen dioksida. Dodatno zagađenje je primećeno na prostoru treće lagune, što su pokazali i rezultati Zavoda za javno zdravlje u Subotici.  

U narednom periodu će se videti na koji način će se sanirati teren, a do tada grad je pokrenuo inicijativu da se izgradi put, kako bi u slučaju ponovnog požara nadležne službe sa vozilima mogle da priđu terenu.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/teren-zaga-en-metalima-i-organskim-materijama

Povratak...