f U Subotici se ne otkupljuje staklo - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U Subotici se ne otkupljuje staklo

09.10.2012

U Subotici nema otkupne stanice za staklo. U Arhus centru objašnjavaju da građani mogu staklenu ambalažu da odnesu na gradsku deponiju, gde se nalazi reciklažni centar, ali bez nadoknade. Srpska fabrika za reciklažu "Grejač" je jedina fabrika  na prostorima Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, gde se prerađuje staklo. Kapacitet na godišnjem nivou iznosi  30.000 tona raznih vrsta ambalažnog stakla. 

Bjanka Čuturilo iz Subotice odnela je staklene flaše u Arhus centar jer nije znala kome da se obrati. Kaže da vodi računa o životnoj sredini.

Staklu je potrebno i više od 5000 godina da se raspadne, a to možemo najbolje da vidimo iz nakita od stakla iz Antičke Grčke ili Egipta. Međutim, staklo ima pozitivnu stranu, jer može da se reciklira bezbroj puta i da ne izgubi svojstvo ili kvalitet. U Arhus centru objašnjavaju da im se građani žale da nemaju gde sa odlažu staklenu ambalažu. 

Reciklažom se smanjuje potrošnja energije za 40%, zagađenje vazduha 20% i korišćenje vode za 50%. Nije moguće reciklirati ogledala, neprovidno staklo ili keramiku. Srpska Fabrika Stakla (SFS) je jedini srpski proizvođač staklene ambalaže;  u vlasništvu je Srbije gasa (63%), Bugarske fabrike stakla Pleven (25%), a ostatak je u vlasništvu kompanije. U ovom trenutku, SFS reciklira samo slomljeno staklo iz svoje fabrike (odbačeno), staklo klijenata (oštećeno), i mali deo od privatnih sakupljača. 

Godišnja potražnja za staklom u Srbiji je između 130-150K ton/god, od čega se u SFS proizvede otprilike 30%, a ostatak se uvozi. Reciklažom jedne flaše od stakla uštedi se energija koja je dovoljna da sijalica od 100W svetli 4h! Staklo može da se reciklira 100% i da se neograničeno puta iznova koristi! 1 reciklirana staklena flaša sačuva toliko energije koliko je potrebno kompjuteru da radi 25 minuta! 

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/ekonomija/u-subotici-se-ne-otkupljuje-staklo

Povratak...